Hlavní obsah

FFFILM: Gay attack!

Novinky, František Fuka (www.fuxoft.cz)

Navzdory šokujícímu titulku dnešní FFFILM nebude ani tak o homosexualitě, jako spíš o kvalitním filmu, na němž pracovalo nadprůměrné množství neheterosexuálních lidí. Plus jedna hodně smutná vzpomínka na KLUB RVÁČŮ a jako host Darth Vader!

Článek

Tento čtvrtek se do našich kin přiřítí film X-MEN 2. Mutanti se znovu vracejí a je to přinejmenším tak dobré jako posledně (tj. inteligentní, kvalitně natočené a dokonce se zajímavými hereckými výkony).

Musím říct, že mě poněkud překvapilo, jak mnozí ve svém hodnocení druhého dílu zmiňují to, že jde o méně akčnější film, než byla jednička. To si rozhodně nemyslím, protože už jednička mi připadala netradiční tím, jak málo je v ní akce a ve dvojce je percentuální podíl akčních scén plus minus stejný. Je ale evidentní, že dvojka byla jednak dražší a jednak nebyla dokončována tolik ve spěchu: Triky jsou lepší, scény jsou lépe sesazeny dohromady a žádná nepůsobí dojmem, že "tady kus něčeho chybí a zachraňoval to střihač".

Mezi herci nejvíce vyčnívá Hugh Jackman jako fantastický frajer Wolverine. Ian McKellen a Patrick Stewart (Magneto a profesor Xavier) hrají také výborně, ale moc se na plátně neohřejí. Novou postavu je krásně slizký plukovník William Stryker (Brian Cox, např. z KRUHu). Ke slovu se ale dostává hlavně mládež - tj. ti, kteří měli v prvním dílu jen velmi epizodní roličky (Iceman, Pyro, Rogue).

Film začíná tím, že neznámý modrý mutant napadne a skoro zabije prezidenta. Tím začne velký "hon na mutanty" a "hodní" mutanti se musí spojit se "zlými" Magnetovými mutanty a společně bojovat o své právo na existenci. Nebudu tady podrobně rozebírat děj, ale je to vydařený film. Rozhodně byste na něj měli jít, pokud se vám aspoň trochu líbil první díl. Chtěl bych se ale zastavit u toho, že X-MEN 2 jsou zatím asi nejdražší natočený gay film.

Tedy, není gay film jako gay film. V X-MEN 2 není sex ani erotika, ale přesto se týká homosexuality víc, než leckteré gay porno. Režisér Bryan Singer (OBVYKLÍ PODEZŘELÍ, NADANÝ ŽÁK) je otevřený homosexuál a těžký život mutantů pojímá jako (vkusně maskovanou) paralelu s životem homosexuálů a jiných menšin. (Například když se matka dozví, že její syn je mutant, ptá se ho "A už jsi zkusil... nebýt mutant?")

Nejde ovšem jenom o ztvárnění námětu, ale také o ty, kteří byli za kamerou. Není úplně triviální zjišťovat kdo je nebo není homosexuál, protože ne každý se s tím chlubí, ovšem na X-MEN 2 se sešlo hodně těch, kteří se tím chlubí: Otevřený homosexuál je Ian McKellen, stejně jako John Ottman, který film stříhal a skládal hudbu (obojí velmi zdařile). A jednoho z nových mutantů, Nightcrawlera, hraje Alan Cumming (hrál třeba Floopa ve SPY KIDS), který je nyní "otevřený homosexuál", ale předtím musel být něco jiného, protože měl manželku. Tady ho vidíte na civilní fotce a na divadelním jevišti v "Cabaretu":

Tomáš Baldýnský se navíc domnívá, že homosexuál je taky Hugh Jackman, ale ještě se neodvážil k takovému cumming outu jako Coming. Ehm..., pardon: K takovému coming outu jako Cumming. Když jsem Tomáše upozornil, že ho hodlám citovat, dozvěděl jsem se, že jsem taky homosexuál, že on na to má čuch. Ale to s celou záležitostí nesouvisí, neboť v X-MEN 2 nehraju.

Takže ještě jednou: Doporučuji i heterosexuálům!

Premiéry týdne

Tento čtvrtek je z filmového hlediska vskutku výživný. Kromě X-MEN 2 (kterých se dočkáme o den dřív, než Američani, kyš kyš!) má tento čtvrtek premiéru také Scorseseho historická podívaná GANGY NEW YORKU (GANGS OF NEW YORK), o vzniku amerického organizovaného zločinu v 2. polovině 19. století (s Leonardem DiCapriem, Cameron Diazovou a Danielem Day-Lewisem) a životopis neortodoxní malířky Fridy Kahloové s názvem FRIDA (titulní roli hraje Salma Hayeková). Bohužel jsem ani jeden z nich neviděl, ale budu s tím něco dělat, protože prý oba jsou velmi, velmi dobré.

Jedna menší filmová společnost, distribuující přímo na video, už prý připravuje film GANGBANGS OF NEW YORK.

Ve zkratce...

V nové CESTĚ KOLEM SVĚTA ZA 80 DNÍ (s Jackiem Chanem) budou mít malé roličky i John Cleese a Arnold Schwarzenegger.

Schwarzenegger hraje shodou okolností také v TERMINÁTOROVI 3, jehož nový trailer najdete tady.

Vím, že většina z vás je vůbec nezná, ale loutkoví THUNDERBIRDS mají místo v mém srdci. Proto vám vnutím tyto nové fotky z jejich hrané verze.

To jsou mi věci: Na washingtonské katedrále je místo jednoho z chrličů už hezkou řádku let kamenná hlava Darth Vadera.

Kromě toho je Darth Vader občas k vidění v dětské nemocnici.

Také jsem objevil jednu reklamu s Darth Vaderem. Nevím, jestli je to skutečná reklama nebo vtip, ale je to - jak říkáme s Tomášem Baldýnským - "funny":

Tohle je také funny, ale spíš "funny k pláči": Viděl jsem v televizi KLUB RVÁČŮ s českým dabingem, ve kterém byla snad každá třetí věta přeložena špatně. To by vadilo u jakéhokoli filmu, ale konkrétně u tohoto díla vzniklo něco zcela abstraktního. Několik ukázek, které jsem si namátkou zapsal ("co bylo v dabingu" / "co tam mělo být"): "Tohle je tvůj život a končí minutu v čase" / "Tohle je tvůj život a končí minutu po minutě". "Osa života se blíží nule" / "Předpokládaná délka života se blíží nule". "Svorky" / "Rovnátka". "Stalo se mnoho dětí obětí nehody?" / "Stávají se takové nehody často?". "Doporučuji škeblovou polévku" / "Neměli byste si dávat škeblovou polévku". "Magazíny o lidech" / "Magazín PEOPLE". "Já nikdy nepokládám telefon" / "Já nikdy neberu telefon". "Gazolín" / "Benzín". Překlad Irena Tyrychrová (nebo "Irena T. Richtrová"?), režie Martin Těšitel, vyrobilo studio Budíkov. Jak se tohle sakra může stát? Jak může někdo přeložit, někdo namluvit a někdo zrežírovat větu "Tvůj život končí minutu v čase?"

Při dokončování akčního filmu BULLETPROOF MONK rezignoval spoluzakladatel a výtvarníci trikové společnosti Boy Wonder. Umělci odešli domů a odnesli si s sebou počítače s rozpracovanými triky. Druhý zakladatel Burt Ward musel investovat statisíce dolarů ze své kapsy a spolupracovat s konkurenčními studii, aby mohly být trikové záběry dokončeny.

Bohužel, krátce poté, co jsem minulý týden zveřejnil odkaz na adresu moeskoislandlighthouse.com, server byl zrušen. Nicméně do té chvíle se na něm nacházela stránka, "dokumentující" rekonstrukci majáku na ostrově, včetně fotografie zúčastněných. Tedy přesně ta stránka, kterou hrdinka v průběhu filmu na internetu objeví. Podívejte se tedy aspoň na této stránce (úplně dole) na několik ultradepresivních obrazů malíře, jehož dílem se inspiroval výtvarník KRUHu.

Foxové natočí televizní remake divadelního a filmového muzikálu THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW. Dr. Frank'n'Furtera bude hrát Marilyn Manson a režírovat bude Stephan Elliott (DOBRODRUŽSTVÍ PRISCILLY, KRÁLOVNY POUŠTĚ). PROČ? PROČ?!? PROČ?!?!?!?

Reklama

Související články

FFFILM: Zlomená párátka

Tento týden se chci netradičně věnovat tomu, jak zpravodajství České televize kleslo v mých očích. Kvůli párátkům. Pak se dozvíte, zda raději jít do kina...

FFFILM: Oscarové momenty

Jsem opět tu, vrátil jsem se ze zahraničí, úkol byl splněn, akce probíhá podle plánu. Mezitím proběhlo udílení Oscarů a já bych se s vámi rád podělil...

FFFILM: Oběti války

Oliver Stone ve svém filmu ČETA tvrdil, že "První obětí války je nevinnost". To je bezpochyby pravdivá myšlenka, i když v těchto dnech spíš platí "První obětí...

Výběr článků

Načítám