Hlavní obsah

Festivalovému víkendu vévodil Gil Shaham

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Pražské jaro se o víkendu dostal do závěrečného týdne a vytahuje největší trumfy.

Foto: PJ - Ivan Malý

Americký houslista Gil Shaham v neděli opět uchvátil pražské publikum ve Smetanově síni na koncertě Pražského jara. Doprovázel ho Singapurský symfonický orchestr.

Článek

V sobotu jím bylo hostování britského New London Consort, v neděli Singapurského symfonického orchestru, s nímž jako sólista zahrál hvězdný americký houslista Gil Shaham.

Ten je u nás dobře známý a jeho páté hostování na Pražském jaru bylo dalším potvrzením jeho popularity i geniality. Zdobí ho dokonalá technika, výrazová bohatost a lehkost tónu, na pódiu se i pohybuje, jako by chtěl dokázat nesvázanost tradicí. Mendelssohnův Houslový koncert e moll byl zážitkem stejně jako bachovský přídavek.

Singapurský orchestr je složený z asijských i evropských hráčů a veden čínským dirigentem Lan Shuiem prokázal smysl pro evropskou (Schönberg, Ravel) i asijskou tvorbu. Jeho druhé hostování na festivalu bylo přes některé maličkosti úspěšné.

Stejně dobře dopadl sobotní koncert v Rudolfinu, kde soubor staré hudby New London Consort seznámil publikum s programem Bouře v ohlasech skladatelů 16. a 17. století.

Shakespearovo drama doplňovaly písně a skladby významných dobových skladatelů, které třináctičlenný soubor vedený od cembala Davidem Roblouem podal dokonale.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám