Hlavní obsah

Festival v kanadském Torontu letos uvítá i české filmy

Právo, Věra Míšková

Mezinárodní filmový festival v Torontu, jehož 43. ročník začal na břehu jezera Ontario ve čtvrtek, vyrostl od roku 1976 zejména díky ohromnému zájmu publika z lokální filmové přehlídky v největší festival na severoamerickém kontinentu.

Foto: KVIFF

Snímek z road movie Olma Omerzua Všechno bude.

Článek

Tvůrce sem láká možná i fakt, že tento „festival festivalů“ je od samého počátku důsledně nesoutěžní, takže na něm nelze „prohrát“, diváky zase program, který nabízí kromě světových premiér to nejlepší, co se na velkých soutěžních přehlídkách toho roku prezentovalo.

Dobře zavedená značka TIFF (Toronto International Film Festival) tak letos představí například laureáta Zlatého medvěda z Berlinale Nedotýkej se mě, který Adina Pintilieová natočila v koprodukci Rumunska, Německa, České republiky, Bulharska a Francie.

V programu jsou filmy z Cannes jako Studená válka Pawla Pawlikowského nebo Všichni to vědí Asghara Farhadiho, hodně jich přijíždí z Benátek, které vyhlásí své ceny dnes večer.

Torontské publikum, které svůj festival miluje, uvidí i český film Všechno bude scenáristy Petra Pýchy a režiséra Olma Omerzu, který byl na karlovarském festivalu oceněn za nejlepší režii. Film bude uveden v prestižní sekci Současný světový film, kde se bude hrát i vítěz karlovarského festivalu „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ uznávaného rumunského režiséra Radu Judeho, který vznikl s českou koprodukční účastí stejně jako dokument Svědkové Putinovi režiséra Vitalije Manského.

Mezi několika zahajovacími filmy, které otevírají program v různých festivalových kinosálech, je novinka nejslavnějšího italského režiséra Paola Sorrentina Oni a Silvio, v níž tvůrce Velké nádhery či Mládí podává osobitým barvitým způsobem obraz života miliardáře, skandalisty, mediálního magnáta a dlouholetého předsedy italské vlády Silvia Berlusconiho. Hraje ho Sorrentiniho dvorní herec Toni Servillo a snímek přijde do českých kin 15. listopadu díky spolupráci MFF Karlovy Vary, České televize a distribuční společnosti Aerofilms.

Mezi úvodními filmy je i nový Fahrenheit 11/9 známého dokumentaristy – provokatéra Michaela Moorea, v němž si vzal na mušku Donalda Trumpa. „Rozhodnutí dát Mooreovi jednu ze zahajovacích projekcí je nejpolitičtější krok festivalu, kam paměť sahá,“ napsal k tomu časopis Variety.

Jsou tu ale i další politicky zaměřené filmy, které se zabývají sexuálním násilím, rasismem, nacionalismem, neonacismem, policejní zvůlí i manipulací v politických kampaních. A samozřejmě i zde, podobně jako v Cannes, je zřízena horká linka pro ty, kdo by případně byli sexuálně obtěžováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám