Hlavní obsah

Festival v Cannes zdobí narozeninové dorty

– Cannes
Právo, Věra Míšková

Začátek 65. ročníku canneského festivalu dal najevo, že své půlkulaté narozeniny bere vážně, a navíc připomíná vedle vlastního jubilea i několik dalších.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Marion Cotillardová se ve čtvrtek představila v soutěžním filmu Jacquese Audiarda De rouille et d’os.

Článek

Na oficiálním plakátu sfoukává svíčku na dortu Marilyn Monroe, od jejíž smrti uplyne v srpnu 50 let. Fotografie dortových scén hvězd jako Humphrey Bogart, Marlene Dietrichová, Rita Hayworthová či Orson Welles zdobí vestibul festivalového paláce a narozeninový byl i zahajovací film Moonrise Kingdom, který režisér Wes Anderson (Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Fantastický pan Lišák) natočil k 100. výročí vzniku skautingu.

Festival tak začal zvesela a mile. Hodně „andersonovsky“ praštěná romance ze skautského tábora na počátku 60. let minulého století má vtipné situace, skvělou hudbu Alexandra Desplata a vděčné herecké obsazení.

Bruce Willis v roli policisty pátrá po dvou zmizelých zamilovaných dětech, Edward Norton ve skautském stejnokroji pochoduje táborem a staví skautíky do latě, jsou v něm i Bill Murray, Frances McDormandová či Hilda Swintonová.

I to byl možná důvod, proč festival Andersonův film na zahájení vybral. Přijeli skoro všichni, a po šedesát metrů dlouhém červeném koberci tak stoupalo mnoho slavných tváří.

Úvodní večer byl ozářen hvězdami, jaké se hned tak někde nesejdou. Už nástup poroty byl impozantní: prezident, laureát Zlaté palmy za Synův pokoj Nanni Moretti, který v Cannes loni soutěžil s filmem Habemus Papam (letos je hojně uváděn slovy Habemus prezidentem), členové Ewan McGregor, mezinárodní hvězda Diane Krugerová, francouzský módní návrhář Jean Paul Gaultier, režisér Bokovky Alexander Payne a další. Po Croisette se na velbloudu projel provokatér Sacha Baron Cohen.

K největším kráskám patřila Marion Cotillardová, která se hned další den představila v soutěžním filmu Jacquese Audiarda De rouille et d’os (O sněti a kosti) o ztrátě iluzí a znovunalezení smyslu života. Měla v něm přinejmenším technicky velmi náročný part ženy, která přišla o obě nohy. Před novináře a fotografy pak přišla v lehkých krátkých šatech a ukázala, že nohy má – a krásné.

Reklama

Související témata:

Související články

V Cannes čekají Kidmanovou, Willise i Pitta

Novinka amerického režiséra Wese Andersona Moonrise Kingdom zahájí 16. května 65. ročník festivalu, na němž filmaři z celého světa usilují o Zlatou palmu...

Výběr článků

Načítám