Hlavní obsah

Festival v Cannes: projekce i večírky

Právo, Věra Míšková (Cannes)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

V sobotu budou vyhlášeny výsledky Mezinárodního filmového festivalu Cannes. Soutěžní filmy se neprezentovaly jen na stříbrném plátně, filmové společnosti pořádaly také party, jichž se účastnili i herci. Tak tomu bylo i v případě Lupičů paní domácí bratří Coenů.

Foto: Vratislav Konečný

Dolský mlýn, dříve prosperující hostinec, poté jen filmové kulisy pro Pyšnou princeznu a Peklo s princeznou, odtud odjížděly výletní lodě na Soutěsky

Článek

Limuzína zastavila před rozlehlým sídlem Le Cap v letovisku Antibes na Azurovém pobřeží nedaleko Cannes. Blesky fotoaparátů ozářily nejbližší palmy: ze dveří auta vystoupil do noci Tom Hanks.

Ladykillers Party neboli večírek komedie bratří Coenových Lupiči paní domácí mohl začít. Kousek od Hankse se do televizní kamery usmívá někdejší James Bond - Roger Moore, dámy ve večerních šatech se zastavují u zákoutí, zařízeného nábytkem a rekvizitami filmu jako obývací pokoj titulní hrdinky, mohutné černošky, jíž se ve sklepě usadila parta podvodných hudebníků, která pod záminkou nacvičování koncertu vykutala z jejího domu tunel až do vzdáleného trezoru kasina.

Hank jako profesor mrtvých jazyků

Hanks se smíchem předvádí, jak se učil mluvu falešného profesora latiny a řečtiny, který partě lupičů velí: "Prostě jsem úplně seriózně hrál profesora mrtvých jazyků, jak je znáte ze všech univerzit a vlastně i z filmů, v nichž takové postavy vystupují," nakrčí herec čelo a nadechne se k nezvyklé artikulaci.

Na pódiu valí více než desetičlenná kapela skvělý gospel, jenž jako ústřední hudba zní celým filmem, a pod pódiem se rozehřívají i diskotékám dávno odrostlí, důstojní muži.

Z paláce až na chodník

Večírky v Cannes mají desítky podob, a každá má svůj půvab. Velké party filmů i nejrůznějších společností, jež mají na festivalu co dělat, jsou další dny hodnoceny - podobně jako filmy - nejen u snídaní, ale i v tisku. Jen se jim nedávají hvězdičky ani palmičky, ale příslušný počet sklenek martini.

Posuzuje se účast hvězd, jídlo, pití a zábava a můžete tu potkat i hodně slavné herce a zpěváky, kteří ač nemají na festivalu film ani jinou oficiální prezentaci, přijely prostě proto, aby nechyběly. K těm nejlepším velkým mejdanům letos patřil večer zahajovacího filmu Špatná výchova, kde si při strhující travesti show zařádila nejen mladá mexická hvězda Gael Garcia Bernal, ale i režisér filmu Pedro Almodóvar.

Více o večírcích v Cannes přinese sobotní Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám