Hlavní obsah

Festival v Cannes poprvé zahájí animovaný film v 3D

Letošní mezinárodní filmový festival v Cannes zahájí 13. května poprvé animovaný trojrozměrný snímek, a to Vzhůru do oblak od amerického studia Pixar. Film, který do českých kin vstoupí v srpnu, se představí ve světové předpremiéře. Sdělili to organizátoři 62. ročníku prestižní přehlídky na jihu Francie.

Článek

"Jsme rádi, že formát 3D bude otvírat Cannes, protože je to jedno z dobrodružství, které se nabízejí kinematografii v brzké budoucnosti," uvedl představitel festivalu Thierry Frémaux. Studio Pixar podle něj nabízí již delší dobu skvělou filmovou podívanou.

Firma Pixar Animation Studios byla sedmkrát oceněna Oscarem za filmy animované počítačem, jako například Toy Story, Hledá se Nemo a Auta. Tyto filmy vyrobily vlastním softwarem RenderMan, který se stal průmyslovým standardem pro tvorbu ve fotorealistické kvalitě. V roce 2006 studio Pixar odkoupila společnost The Walt Disney Company.

Film Vzhůru do oblak vypráví podle časopisu Empire o osmasedmdesátiletém muži, který se vzdá svého klidného života na venkově a vydá se s osmiletým průzkumníkem do exotických a podivných míst. Snímek, který natočil Pete Docter a je prý velmi dojemný, se objeví v amerických kinech 29. května. V evropských kinech by to mělo být až v létě.

Pro Pixar pracoval do roku 2006 i režisér animovaných filmů Jan Pinkava, který má podle otevřené internetové encyklopedie Wikipedie české a britské občanství a žije od roku 1993 ve Spojených státech. Za svůj krátkometrážní film Geriho hra pro Pixar získal v roce 1998 Oscara a řadu dalších mezinárodních cen.

Porotě letošního festivalu v Cannes bude předsedat francouzská herečka Isabelle Huppertová. Nominace do jednotlivých soutěžních kategorií budou oznámeny 23. dubna a závěrečné udílení cen se uskuteční 24. května, dodala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám