Hlavní obsah

Festival Stimul je zaměřen na improvizaci

– PRAHA
Novinky,

Festival Stimul si za dva roky existence vydobyl prestiž, protože seznamuje s aktuálními trendy i špičkami na scéně improvizované a elektronické hudby. Od 6. října nabídne v pražském divadla Archa čtyři večery plné nezvyklé hudby.

Článek

Festival vyvrcholí závěrečnými koncerty v třetím říjnovém víkendu, na nichž se představí absolutní špička. V sobotu 20. října vystoupí američtí Dälek spojující hip hop s psychedelií a superskupina Regenorchester XII složená z předních improvizátorů, jako je kytarista Christian Fennesz, trumpetista Franz Hautzinger a holandský baskytarista Luc Ex, který vedu skupinu The Ex.

Poslední den pak patří jednomu z nejvýraznějších představitelů improvisingu a alternativního rocku, britskému kytaristovi Fredu Frithovi, s nímž vystoupí i americká klarinetistka Beth Custerová a bubeník Pavel Fajt.

První večer Stimulu, sobota 6. října, je věnován souborům na hranici mezi mainstreamem a avantgardou. Němečtí Kriedler spojují chladnou elektroniku a strojové rytmy s líbivými melodiemi. Polský Bassisters Orchestra propojuje jazzmany s reprezentanty hiphopové a elektronické scény.

Zbylí dva sólisté, Švéd Hans Appelqvist a Ital Okapi, reprezentují současnou scénu experimentujících písničkářů, kteří se nebojí používat elektroniku, Okapi navíc pracuje i s DJingem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám