Hlavní obsah

Festival Respect nabídne africkou legendu

Novinky, Alex Švamberk
Praha

Festival world music Respekt, který se uskuteční tento víkend v Praze, nabídne jednu z největších legend africké hudby, etiopského zpěváka Mahmouda Ahmeda. Dále vystoupí na Výstavišti představitelé brazilelectra Zuco 103, Alžířan Kamel El Harrachi i izraelští Diwan Saz.

Foto: Rachot/Mario di Bari

Mahmoud Ahmed

Článek

Pětasedmdesátiletý Mahmoud Ahmed, který se představí v sobotu 11. června, patří k legendám etiopské hudby, začínal v kapele císaře Haileho Selasieho, než byl v roce 1974 v revoluci svržen. Poté pokračoval s dalšími muzikanty a kvůli cenzuře však mohl vydávat nahrávky jen na kazetách.

V roce 1980 se mu však podařilo vycestovat do zahraničí a hrát v USA. Když začala vydávat belgická společnosti Crammed Disc jeho nahrávky, jeho popularita se rozšířila za hranice etiopské diaspory.

Jeho obdivovatelem se stal Robert Plant z Led Zeppelin i režisér Jim Jarmush, který jeho skladby použil ve filmu Zlomené květiny. V roce 2007 získal cenu BBS v oblasti world music.

V Praze zpěváka doprovodí kapela v čele s baskytaristou Henockem Temesgenem, který se narodil v Addis Abebě, ale studoval a dvacet let žil v USA a doprovázel největší etiopskou zpěvačku Aster Aweke.

Další účinkující

I další hvězda, Alžířan Kamel El Harrachi, zahraje v sobotu. Zpěvák a hráč na mandolu berberského původu je synem velikána alžírské hudby Dahmana El Harrachiho a drží se tradic. Vyrůstal ale ve Francii, kam jeho otec přijel v roce 1947. V otcových písních se často objevovalo hořké téma emigrace.

Ve Francii žijí i muzikanti egyptského původu Tarek Abdallah a Adel Shams El-Din, kteří hrají na arabskou loutnu úd a tamburínu riqq.

Písně podkarpatské Rusi a jihu Ukrajiny přiblíží ukrajinský soubor Hudaki Village Band, který čerpá z odkazu romských cimbálovek.

Vystoupí také bretaňský kvartet Jackyho Molarda zaměřený na keltskou hudbu, i skupina N´Diale, kde bretaňský houslista Jakcy Molard doprovází malijskou zpěvačku Foune Diarryovou, či rakouské duo Attwenger, spojující šraml s punkem, hip hopem a alpským folklórem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám