Hlavní obsah

Festival Mighty Sounds nabídl lahůdkový program

Právo, Jan Šída, Milan Slezák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmý ročník festivalu Mighty Sounds, zaměřeného především na punk, ska a reggae, se uskutečnil na táborském letišti místního aeroklubu. Areál se dvěma hlavními scénami byl přehledný, prostorný a především snadno dosažitelný. Pořadatelé navíc tento rok připravili opravdu lahůdkový program.

Článek

K největším tahákům patřili jamajští zakladatelé hudebního stylu ska music, The Skatalites. Formace v závěru druhého dne naprosto jednoznačně vyvrátila jedovaté poznámky o vyčpělé legendě a její podmanivá houpavá hudba přitáhla pod pódium značné množství návštěvníků. Celé vystoupení pak korunovala královna stylu Doreen Shaffer.

Příznivce syrovějšího punku uspokojili američtí The Casualties s výrazným frontmanem v čele. V podstatě totéž platí i o dalších zástupcích punkové scény, kalifornských Total Chaos. Proti těmto dvěma souborům působili například třetí očekávaní punkeři Anti-Flag poněkud krotce.

Styl reggae na třídenní přehlídce reprezentoval jeden z nejvýznamnějších moderních interpretů tohoto žánru, Jamajčan Antony B. Během jeho setu bylo vidět, že publikum dobře vědělo, na co přišlo, a lidé jeho tvorbu evidentně znali. Vytvořili mu velice vstřícnou a přívětivou atmosféru. Moderně zněli také londýnští Dub Pistols, kteří kromě vlivů reggae dokázali do své tvorby naroubovat i hip-hop a prvky taneční hudby.

Domácí nehráli druhé housle

Své místo na festivalu měly i jiné, extravagantní styly. Platí to zejména o hororovém strašení psychobilly souboru Demented Are Go či vzpomínkové estrádní elektro show zástupce britské nové vlny osmdesátých let Sigue Sigue Sputnik, kteří zaujali především výstředními kostýmy.

V záplavě zahraničních hvězd nehráli druhé housle ani představitelé domácí scény. Ať už se jednalo o big band Fast Food Orchestra, skupinu Basta Fidel s jejich ska reflektujícím i vlivy východní hudby či Balkánu, svižný ska punkový soubor Peshata, nebo ostravské Malignant Tumour, opírající svůj hřmotný zvuk o tvrdou elektrickou kytaru.

Velkou část diváků získali na svou stranu i rockoví Sunshine, kteří byli na tento festival pozváni jaksi „mimo stylovou příslušnost“. Rozhodně ale nelze říci, že by tu byli takříkajíc jenom za zásluhy. Letošní Mighty Sounds ukázal, že je poněkud neprávem opomíjený mezi ostatními velkými letními hudebními akcemi a do budoucna s ním bude jistě třeba počítat. O tom ostatně svědčí i vyrovnaná bilance návštěvnosti. Letos si do festivalového areálu našlo opět cestu více než 12 tisíc diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám