Hlavní obsah

Festival Mighty Sounds drží laťku nahoře

Právo, Jan Šída, Lukáš Havel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na táborské letiště Čápův dvůr se o víkendu jako každoročně sjeli vyznavači ska, reggae, punku, punk rocku, rockabilly či psychobilly na čtrnáctý ročník festivalu Mighty Sounds. Ten se letos koná od 13. do 15. července.

Foto: Jan Šída

Royal Republic ze Švédska působili jako rock´n´rolloví kabaretiéři.

Článek

Hlavní hvězdy akce, švédští Royal Republic, nehrají nikterak tvrdě, přesto jejich živelný a místy i kabaretní rock’n’roll s muzikanty oblečenými v blyštivých sakách přitáhl v sobotu večer pod pódium slušný počet fanoušků. Kdo pozorně poslouchal, mohl v jejich hudbě dešifrovat i citace z tvorby AC/DC či Metalliky.

Mad Sin, němečtí psychobillyoví králové z Berlína, do rámce festivalu zapadali mnohem lépe. Tělnatý zpěvák Koefte sice ztratil svůj typický kartáč na hlavě, mrštnost mu však zůstala. Fanoušci kapely rozhodně nebyli z výkonu muzikantů zklamaní.

Foto: Jan Šída, Právo

Berlínské Mad Sin táhl hlavně těžkotonážní zpěvák Koefte.

Jamajské reggae dovezli veteráni Inner Circle. V letní hvězdnaté noci nutily houpavé rytmy lidi do tance a vzduch provoněla atmosféra exotických dálek a travin.

Exotiky se fanoušci dočkali také u kapely Prison Of Blues. Našinec znalý školní poezie byl zvyklý na to, že loď z daleké Jávy přiváží čaj a kávu, v tomto případě se ale dočkal šťavnatého psychobilly. Kvartet ho sázel od podlahy a kytarista s image právě vzbuzeného zombie dodával hudbě na uvěřitelnosti.

Tu nepostrádali ani polští veteráni Dezerter, kteří jí docilovali syrovým a léty prověřeným punkem. Iron Reagan z jižanské bašty Richmondu ve Virginii si jí doslova vynutili mixem thrash metalu a dřevního hardcoru, ruští What We Feel pak nekompromisním soundem zahuštěným dvojicí chrličů slov i nostalgickou garmoškou.

Foto: Jan Šída, Právo

Inner Circle dovezli z Jamajky houpavé reggae.

Domácí scénu, byť byla v menšině, hájili statečně punk-rockoví matadoři Totální nasazení, opět se dvěma kytarami, ska-punkoví Discoballs, kteří nasadili do první linie novicku za mikrofonem Míšu, a Nano, jež předvedli akustický set jen v triu, bez bicích. Fast Food Orchestra rozdováděli lidi odpíchnutým ska music, Saints and Sinners chlapácky uřvaným oi! a Lvmen je ohlušili zvukovou stěnou.

Mighty Sounds už dávno vstoupil do první ligy českých festivalů. A je potěšitelné, že vysoko nasazenou laťku dokázal udržet.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám