Hlavní obsah

Festival krátkých filmů: hororová legenda, zubařský muzikál nebo Kočičina Věry Chytilové

Právo, Kateřina Farná
Praha

Přesvědčit se o tom, že kvalitní filmové sdělení nutně nepotřebuje stopáž 90 minut, můžete na Festivalu krátkých filmů Praha alias Pražských šortkách. Ty pokračují v kině Světozor do neděle.

Článek

Vedle patnácti snímků, bojujících o hlavní cenu, nabízí program řadu lahůdek. V pátek večer začíná ve Velkém sále sekce Muzikál expres, do níž bylo zařazeno sedm počinů plných zpěvu, tance, ale i brutálních scén.

Za všechny jmenujme dva: Jak zubaři přicházejí o iluze vyprávějící o studentech, zasvěcených do krutosti svého budoucího řemesla sadistickým učitelem, a Legenda od Bobří přehrady překypující krví v rytmu rokenrolu.

V malém sále pak na diváky čekají Velmi křehké vztahy, kdy hrdinové šesti krátkých filmů odkrývají svá srdce a zažívají různé vztahové peripetie.

Sobota pak nabídne sekci Belgie francouzsky, tedy francouzsky mluvené belgické snímky, a České filmy zastoupené třemi psychologickými dramaty z pražské FAMU a hořkou komedií z Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, kterou natočil scenárista, filmový a divadelní režisér Jan Vejnar.

V neděli se mohou návštěvníci těšit na krátkometrážní dílka slavných režisérů (sekce První podání). Snímek Kočičina (1960) Věry Chytilové sleduje příběh domácí kočky manželů K., která popisuje zvláštní chování svých pánů skrz bajku o myši. Režisérka obsadila legendárního Miloše Kopeckého. Chytilové sekundují filmy Erika Rohmera, Roberta Zemeckise nebo Atoma Egoyana.

Vedle hlavní ceny a dvou zvláštních uznání bude během sobotního ceremoniálu udělena Cena diváků. Vstupenky na jednotlivé bloky stojí 70 korun. "Pražské šortky" zaštiťuje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který se bude letos konat od 1. do 9. července. Více o programu na www.pragueshorts.com.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám