Hlavní obsah

Festival komiksu ve Francii uctívá Charlie Hebdo

Za nezvykle přísných bezpečnostních opatření začal na západě Francie letošní, 42. ročník mezinárodního festivalu komiksu v Angoulême. Větší policejní přítomnost si tu podle agentury AFP vyžadují plánované akce na počest redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo, v níž islámští teroristé 7. ledna zabili 12 lidí včetně pěti uznávaných karikaturistů.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Čtěnář s novým vydáním deníku Charlie Hebdo

Článek

Festival, na který loni přišlo více než 200 000 návštěvníků, hostí v samostatném stánku do nedělního ukončení akce kreslířku satirického časopisu Catherine Meurisseovou, která útok přežila. Několik akcí také uctí památku zabitých karikaturistů, kteří tvořili pod přezdívkami Cabu, Wolinski, Charb, Tignous, Honoré a festival v Angoulême navštěvovali.

Večer získá podle agentury AFP týdeník Charlie Hebdo zvláštní velkou cenu festivalu a jeho zavražděným kreslířům bude poprvé uděleno nové ocenění, Cena Charlie svobody vyjadřování. V dalších ročnících ji budou dostávat autoři, kteří bojují za svobodu vyjadřování.

Islamisté kritizovali časopis, že svými karikaturami proroka Mohameda urážejí islám a jeho vyznavače. Přeživší členové redakce vydali týden po vraždách nové číslo, v němž byli opět karikatury proroka Mohameda a muslimů. I z úst většiny oslovených muslimů podle AFP zaznělo, že podobné karikatury sice nepokládají za vhodné, spíše za zbytečně provokativní, ale že v dnešním světě není možné podobné projevy trestat hrubou silou.

Reklama

Výběr článků

Načítám