Hlavní obsah

Festival francouzského filmu uvede 51 titulů

Letošní 19. ročník festivalu francouzského filmu zahájí 23. listopadu v pražském kině Lucerna francouzsko-český snímek Tanečnice za přítomnosti debutující režisérky Stéphanie Di Giustové. Film byl uveden v Cannes v soutěžní sekci Un Certain Regard. Přehlídka současně začne v Brně, o den později bude zahájena v Českých Budějovicích, Ostravě a v Hradci Králové, uvedli organizátoři.

Foto: Aerofilms

Červená želva

Článek

„Francouzský institut připravil v zahajovací den projekci tohoto snímku pro veřejnost ve svém kinosále. Ve Světozoru začne festival nejnovějším filmem Emmanuelle Bercotové 150 miligramů, který zahajoval festival v San Sebastianu. Zakončí ho 30. listopadu další předpremiéra – uveden bude snímek režisérky Mii Hansen-Løve Začít znovu s Isabelle Huppertovou v hlavní roli,” uvedla šéfka programu Tereza Jiravová.

Bude uvedeno 51 filmů, v celkem osmi kinech se uskuteční 162 projekcí. Mezi předpremiérami se objeví životopisný snímek Jacques-Yves Cousteau: Odysea o osudech tohoto oceánografa a jeho rodiny. Milovníky animované tvorby přehlídka potěší Červenou želvou, která si z Cannes odnesla zvláštní cenu poroty v sekci Un Certain Regard.

Hity a výběr kritiky

Další novinky s ohlasem na mezinárodních festivalech uvede pražská část festivalu v soutěžní sekci Výběr české kritiky. Jeden z deseti titulů získá Cenu diváků TV5MONDE. Budou mezi nimi drama Elle režiséra Paula Verhoevena s Isabelle Huppertovou, dokument Hitchcock/Truffaut, který vznikl z originálních záznamů setkání těchto filmařů, či poslední snímek Alberta Serry Smrt Ludvíka XIV. Nebude chybět ani večer krátkých filmů.

Sekce Filmové hity nabídne například vítěze z Cannes režiséra Xaviera Dolana Je to jen konec světa, film bratří Dardennů Neznámá dívka či dokument Belmondo, ve kterém se diváci s legendárním hercem vypraví na místa, kde vznikaly jeho filmy. Fokus Catherine Deneuveové přinese výběr pěti snímků z aktuální tvorby hvězdy francouzské kinematografie. Doplněn bude klasikou – Truffautovým Posledním metrem. Festival doprovodí výstava 25 portrétů hereček, které objektivem zachytila Kate Barryová.

Všechny filmy budou doplněny titulky či dabovány do češtiny. Vstupné činí 100 korun. Více je na adrese www.festivalff.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám