Hlavní obsah

Festival Colours of Ostrava nabídne i filmové lahůdky, třeba Kusturicovy filmy

Právo, Denisa Telaříková

Velmi zajímavé filmy budou moci letos zhlédnout návštěvníci letošního jubilejního 10. ročníku festivalu Colours Of Ostrava, který se uskuteční od 14. do 17. července.

Článek

Filmová scéna vznikla ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště. Kromě snímků srbského režiséra Emira Kusturici a výběru těch nejlepších filmů ze současné nabídky Asociace českých filmových klubů si diváci mimo jiné užijí také dokumentární grotesku Víta Klusáka vzniklou právě v Moravskoslezském kraji - Vše pro dobro světa a Nošovic.

„Po loňské zkušenosti se filmové projekce stěhují do větších prostor kina Vesmír v centru Ostravy. Pauzy mezi celovečerními filmy pak doplní krátké snímky z nabídky festivalu Fresh Film Fest,“ sdělil za pořadatele ostravského barevného festivalu Jiří Sedlák a dodal, že první den proběhne ve znamení malé retrospektivy filmů srbského režiséra Emira Kusturici.

Underground a Kvílení

„Promítán bude například film Dům k pověšení, kterým Kusturica reagoval na článek v novinách, kdy skupinu jugoslávských Romů zatkla italská policie a obvinila z vykupování dětí z chudých romských rodin. Lidé uvidí ale i velkolepou fresku oceněnou Zlatou palmou v Cannes s názvem Underground. Nebude chybět ani film Super 8 Stories, který představuje svérázným způsobem portrét skupiny No Smoking Orchestra, jejímž členem je Kusturica od poloviny 80. let,“ řekl Sedlák.

V sobotu pak návštěvníci filmové scény na Coloursech uvidí výběr toho nejlepšícho ze současné nabídky Asociace českých filmových klubů. Například film Kvílení o životě Allena Ginsberga a reakcích na jeho stejnojmennou beatnickou báseň, představí se i drama Bibliotheque Pascal s prvky magie, tragikomedie a thrilleru.

Do kraje svého vzniku dorazí také dokumentární groteska Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic popisující jedno zdejší pole, na němž rostou auta. Zcela jistě zaujme i zábavný provokativní mystifikační dokument o street artové scéně s názvem Banksy: Exit Through th Gift Shop.

Poznánka do Uherského Hradiště

Neděli pak uzavřou filmy, které slouží jako malá pozvánka na letošní Letní filmovou školu v Uherském Hradišti. Bude to snímek Čtyři lvi režiséra Christophera Morrise, což je originální, odvážný a především humorný film o přípravě teroristického útoku ve Velké Británii, film Let číslo 93 Paula Greengrasse, který je filmovou rekonstrukcí letu jednoho z letadel uneseného 11. září v USA, ale také francouzský film Hadewijch - mezi Kristem a Alláhem režiséra Bruna Dumonta popisující následky, které mohou vzniknout z neomezené víry v boží lásku.

Mezi páteční hudební hvězdy Colours of Ostrava patří například Brendan Perry, kapela Blackfield, minimalistický trumpetista Jon Hassel a rockoví bouřliváci Semi Precious Weapons. V sobotní večer zahrají electro-rockoví Apollo 440, irská písničkářka Lisa Hanniganová. Nedělní program uzavře Grinderman a Nick Cave. Českou scénu budou reprezentovat Tata Bojs, Nightwork, Divokej Bill, Monkey Business a jiné kapely.

Reklama

Výběr článků

Načítám