Hlavní obsah

Festival Brod 1995 už není jenom vzpomínka

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na stadiónu v Českém Brodu se od roku 1995 konal festival Rock for People. Později se přestěhoval do Hradce Králové, kde se odehrává dodnes. Když mu bylo dvacet let, na původním místě se uskutečnil vzpomínkový festival Brod 1995. A jelikož prokázal životaschopnost, koná se dál. V sobotu proběhl jeho pátý ročník a je zřejmé, že žije vlastním životem.

Foto: Lucie Levá

Tomáš Klus zpíval i mezi diváky.

Článek

Dokladem toho je rok od roku stoupající počet diváků. Letos přišly asi čtyři tisíce, a co je podstatné, nebyli mezi nimi jenom ti, kteří vzpomínali na staré časy, nýbrž i řada mladých hudebních fanoušků. Brod 1995 totiž roste do krásy, v dramaturgii se soustřeďuje zatím jen na české a slovenské účinkující a během sobotního programu vyhlásil konání dalšího ročníku.

Ten se odehraje 17. srpna 2019 na stejném místě a Petr Fořt, jeden z pořadatelů akce, na pódiu řekl, že už jsou dojednána vystoupení slovenské skupiny Horkýže Slíže a české zpěvačky Lenny. Na místě bylo možné koupit si vstupenky za mimořádně nízkou cenu.

Foto: Lucie Levá

Vystoupila i kapela Gaia Mesiah.

V sobotu se hrálo na dvou rovnocenných pódiích, která byla na trávníku atletického stadiónu umístěna vedle sebe. Po letech se do Českého Brodu vrátila skupina Cirkus Praha s americkým zpěvákem a kytaristou Bradleyem Strattonem. Skvěle u nás fungovala v devadesátých letech a bývala jednou z hvězd festivalu Rock for People. Potom se ale Stratton vrátil do Spojených států a v Čechách se v posledních letech objevuje pouze v létě. Při té příležitosti svolává svou starou skupinu a absolvuje s ní nějaké ty koncerty. Ten v Českém Brodu byl letos třetí.

Xindl X vystoupil na festivalu tři dny po svých narozeninách, a tak se během svého setu naditého u nás populárními písničkami mimoděk zmínil o narozeninové párty. Tři poslední písně si s ním přišla zazpívat Sabina Křováková.

Foto: Lucie Levá

Xindl X si dal narozeninovou párty.

Foto: Lucie Levá

Kapitán Demo v plné síle.

Kapitán Demo, věrný své kontroverzní pověsti, zprvu nelibě nesl to, že na pódium svítilo slunko. Nakonec se ale nechal prohlásit za hlavního sponzora festivalu, tedy v duchu svého humoru, a zábavný i lehce provokativní set odehrál.

Tomáš Klus byl ve skvělé formě a jeho koncert lze směle označit jako rockový. Pohyboval se i mezi diváky, jako obvykle leckdy v textech improvizoval, například když zpíval o muži Mirkovi, který ho zaujal tím, že mu během koncertu sedělo na každém z jeho silných ramen jedno dítko.

Foto: Lucie Levá

Michal Hrůza na festivalu Brod 1995.

Na Brodu 1995 se představili i Michal Hrůza, skupiny Škwor, Gaia Mesiah, Vypsaná fixa, The Tap Tap, Queens of Everything, Movebreakers a celou akci odstartoval hodinu po poledni zpěvák Oscar Mike s kapelou.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám