Hlavní obsah

Febiofest ocení režiséra Jiřího Krejčíka

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlou retrospektivou a besedami s diváky ocení nadcházející 19. ročník Febiofestu, který se bude konat ve třinácti sálech pražských kin od 22. do 30. března, nejstaršího žijícího českého režiséra, třiadevadesátiletého Jiřího Krejčíka. Ten také na středeční tiskové konferenci pokřtil festivalový plakát.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Krejčík

Článek

Jak uvedl ředitel Febiofestu Fero Fenič, nabídne přehlídka i portrét současné turecké kinematografie, představí hity nominované na Oscary a uvede českou premiéru restaurované verze francouzského snímku Bitva o Alžír.

„Jsme rádi, že v soutěži prvních a druhých filmů evropských filmařů bude letos také český zástupce – snímek Příliš mladá noc,“ řekl Fenič. Snímek natočil jako absolventskou práci na FAMU v Praze žijící slovinský režisér Olmo Omerzu. Ve světové premiéře ho uvedl na nedávno skončeném festivalu Berlinale.

Mezi hosty budou francouzská herečka Sandrine Bonnaireová, která převezme cenu Kristián, polský filmař působící od osmdesátých let i v USA Lech Majewski a italský herec a režisér Nanni Moretti. Ten představí svůj nejnovější film Máme papeže a některé starší snímky.

Po pražském Febiofestu budou následovat přehlídky v Liberci, Hradci Králové, Pardubicích, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě a také v sedmi slovenských městech, kde se Febiofest specializuje především na nové české filmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám