Hlavní obsah

Fantazie bez hranic, bizarnost i humor na výstavě manželů Švankmajerových v Galerii města Trutnov

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Animátor, výtvarník a režisér Jan Švankmajer je světově ceněný tvůrce a představitel surrealismu, nositel řady ocenění a uznání. Společně se svou manželkou Evou tvořil perfektní tvůrčí tandem. V Galerii města Trutnova se jejich výstava koná do 12. února.

Článek

Realita má tendenci mít ostré černobílé hrany, na rozdíl od fantazie, která může být vším, záleží jen na vás. Eva a Jan Švankmajerovi museli snad vždy fantazii lopatami přehazovat – tak jsou jejich díla výjimečná a překvapivá.

V trutnovské galerii se najednou mezi všemi těmi obrazy, objekty nebo kolážemi ocitnete ve snovém světě, v černé díře, která propojuje vzdálené dimenze.

Švankmajerův vizuální styl je neopakovatelný, těžko popsatelný a pro mnohé hůře čitelný. Je to alchymista, který přesně odměřuje dávky bizarnosti, humoru, ironie, tajemna.

Tvorba jeho ženy, zejména obrazy, se zdá být na první pohled mnohem umírněnější, ale v tom je jejich devíza. Skvěle se doplňují, navíc členitý prostor galerie nahrává ještě větší různorodosti. Každá místnost je zasvěcena jinému tématu, jiným motivům.

Výstava nabízí průřez jejich tvorbou. K vidění jsou desítky jejich typických prací – procházíme od kabinetu prazvláštních rostlin a živočichů přes taktilní, hmatové experimenty až k loutkovému divadlu či výjevům ze Švankmajerových filmů Otesánek, Lekce Faust nebo Přežít svůj život.

Pro mnohé šokující (slavný provokatér Damien Hirst by se mohl učit) budou Švankmajerův podivný lexikon zvířat a objekty, do nichž umělec nainstaloval bizarní stvoření, jako například ještěra s lidskými chodidly nebo s křídly z malých modrých pokliček. Vtipné jsou fetiš boty z kostí a hřebíků nebo židle z kartáčů, odzbrojující pak porcelánové embryo usazené v peří a pojmenované Vítr ho nosil v břiše svém.

Dílo manželů Švankmajerových patří nejen k tuzemské špičce. Jejich umění je poctivé, plnokrevné a neskonale dobré. A Trutnov může být na takovou výstavu hrdý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám