Hlavní obsah

Fanoušci vzpomínali na Kurta Cobaina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Řada fanoušků grungeové skupiny Nirvana si v pondělí připomněla desáté výročí úmrtí jejího zpěváka a kytaristy Kurta Cobaina, který 5. dubna 1994 ve svých sedmadvaceti letech spáchal v Seattlu sebevraždu. Mnohé rozhlasové stanice hrály jeho písně a desítky Cobainových příznivců se sešly v parku Viretta v Seattlu nedaleko domu, kde Cobain žil.

Foto: Jiří Cysař

Pecka

Článek

Park je místem, kam chodí po celý rok fanoušci Nirvany. "Snažím se tam zajít každý měsíc. Je to fakt moc smutné," říkala jedna z Cobainových fanynek. V pondělí se na lavičkách objevovaly květiny i obrázky Cobaina a mnozí tam také hráli písně Nirvany.

"Velmi dobře si pamatuji na ten den. Okolnosti jeho smrti, jeho mladý věk, skutečnost, že byl na vrcholu - věděl jsem, že se zrodila legenda," vzpomínal šéfredaktor hudebního časopisu Billboard.

Nirvana byla mluvčím generace

Nirvana byla nejvýznamnějším představitelem důrazného stylu grunge, který čerpal z odkazu garážových kapel. Píseň Smells Like Teen Spirit se stala generační hymnou. Druhé album Nevermind, na kterém je zařazená, si do dneška koupilo 14 miliónu lidí. Sesadilo z prvního místa amerického žebříčku album Michaela Jacksona Dangerous, což bylo vysloveně symbolické. S nástupem upřímného grunge, které prokázalo životnost rocku, jenž byl stále ještě  schopen vyjadřovat generační nálady jeho posluchačů, skončila éra líbivé diskotékové hudby, které patřila osmdesátá léta.

Kurt Cobain však neunesl tíhu slávy, neboť se očekávalo, že bude vydávat stále stejně výjimečná alba. Před sebevraždou vzkázal světu, že je lépe odejít rychle než pomalu vadnout. Cobain také měl problémy s drogami, několik týdnů před tím než se zabil, zkolaboval v Římě, když si vzal příliš silnou dávku prášků na spaní. Také jeho manželství se zpěvačkou skupiny Hole Courtney Love, která byla také závislá na drogách, nebylo harmonické, směřovalo k rozvodu.

Sebevražda nebo vražda?

Přestože vyšetřování určilo jako příčinu smrti sebevraždu, Cobain, v jehož krvi byly nalezeny stopy drog, proti sobě otočil brokovnici, v pondělí vydaná kniha Láska a smrt: Vražda Kurta Cobaina opět rozvíjí teorii, že zpěvák byl zabit někým třetím, který vše naaranžoval, aby to vypadalo, že se Cobain zabil sám. Neobviňují však ze smrti Courtney Love, byť její chování bylo podle nich podezřelé.

Reklama

Související témata:

Související články

Cobain chtěl před smrtí opustit Nirvanu

Osm měsíců před tím, než si 5. dubna 1994 sáhl v domovském Seattlu na život, poskytl Kurt Cobain francouzskému TV redaktorovi jeden ze svých posledních...

Výběr článků

Načítám