Hlavní obsah

Exploited drží u punku vztek

Novinky,

Skotská skupina The Exploited je hlavní hvězdnou pátého ročníku punkového festivalu Pod parou, který se koná v pátek a v sobotu v Moravské Třebové a na němž vystoupí 35 kapel.

Článek

V pátek se představí vedle tuzemské Zeměžluči, Šanova 1 a Totálního nasazení například polský Leniviec, slovenský Konflikt a němečtí Speichelbroiss. V sobotu vystoupí mezi jinými také Visací zámek, E!E, SPS a NVÚ. Hlavní hvězdy The Exploited nastoupí na jednom z největších tuzemských punkových festivalů v devět večer. Před koncertem odpověděl Právu na několik otázek zpěvák a zakladatel skupiny Wattie Buchan. 

Co nejvíc přispělo k tomu, že jste vydržel na scéně více než čtvrtstoletí?

Vztek. Jsem příliš vzteklý. Nenávidím politiku, stejně jako nenávidím lidi z televize, kteří jsou mimo. Pro nás byla dobrá Margaret Thatcherová, protože živila náš vztek. Pět let poté, co odešla, jsem nevěděl o čem psát, ale musíme poděkovat Tonymu Blairovi, že nám zase dal témata.

Tony Blair ale byl na rozdíl od konzervativní Margaret Thatcherové labourista.

Před deseti patnácti lety byli labouristé více spojeni s dělníky a já jsem jim věřil , zatímco toryové (konzervativci) se orientovali na vyšší třídy, ale Tony Blair to změnil. Klidně by si mohl změnit jméno na Tory Blair, protože jeho politika byla stejná jako politika konzervativců. Rozdíl mezi Tonym Blairem a Margaret Thatcherovou je v tom, že Thatcherová mluvila jasně a dělala to, co říkala, zatímco Tony Blair jen lhal. Margaret Thatcherovou jsem nenáviděl, ale respektoval, Blaira taky nenávidím, ale je to jen lhář. A ještě nás zavlekl do války v Iráku, kde slouží můj synovec.

V písních dost často kritizujete společnost.

Jo. Většina z nich je proti establishmenbtu. Když Exploited začali, bojovali proti nespravedlnosti ve společnosti, pocházíme z dělnických vrstev a vláda tehdy přijímala samé zákony proti pracujícím lidem.

Změnili The Exploited něco ve společnosti?

Myslím, že jsme změnili přístup některých lidí, možná se někteří více starají o společenské problémy, nemůžete změnit velkou politiku, ale můžete proti ní protestovat a demonstrovat. Velká politika slyší jen na to, když proti ní vystupujte násilně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám