Hlavní obsah

Exotické fotografie v centru Prahy nabádají k větší odpovědnosti

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stonožka vypadající jako fanynka brazilského fotbalu, žízniví lvi ve vyprahlé poušti nebo žraloci, kteří loví v hejnu sardinek. Výstava s názvem Alive pokračuje v „galerii" pod širým nebem na náměstí Republiky v Praze do 5. října.

Článek

Autorem 92 velkoformátových snímků, ukazujících krásu zvířat a přírody, je světoznámý fotograf Yann Arthus-Bertrand spolu se svými kolegy.

.: Housenka Foto: Frans Lanting

„Alive nejsou jenom nádherné fotografie zvířat. Jsou to i fakta a čísla o našem způsobu života a o cestách, kterými bychom se měli ubírat v budoucnu. Za naši planetu jsme odpovědni všichni. Je na každém z nás, aby si uvědomil, že musíme podniknout nějaká prostá a evidentní opatření,“ hodnotil sám fotograf.

.: Leguán mořský Foto: Art Wolfe

Poselstvím výstavy je ukázat spolu s krásnými a působivými fotografiemi přírody také fakta a údaje o škodách, které lidé na přírodě páchají. Dozvíte se, že naše planeta přišla za posledních 30 let o 30 procent živých organismů, že 20 procent světové populace v současnosti dokáže spotřebovat 80 procent světové energie nebo že do roku 2100 by se mohla hladina moří zvednout až o 60 cm.

.: Mořská hvězdice Foto: Birgitte Wilmsová

Tuto putovní expozici již vidělo v Paříži dva a půl miliónu lidí, před lety obletěla svět Arthus-Bertrandova výstava Země krásná neznámá. Před dvěma roky se zastavila v Česku - v Praze ji vidělo přes milión lidí.

.: Žralok měděný a sardinky Foto: Doug Perrine

Foto: Repro z katalogu výstavy (4)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám