Hlavní obsah

Example se opět řítí na Prahu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Prahy znovu přijede britský hudebník Example. V pátek 15. března vystoupí v Incheba Aréně. Třetí koncert evropského turné slibuje kombinaci novinek z loňského alba The Evolution of a Man a největších hitů alb předchozích. Na kontinent se Example přesouvá z turné po Velké Británii. Vstupenky na pražský koncert jsou stále v prodeji.

Foto: Ministry of Sound

Example už vydal čtyři alba.

Článek

Svou energickou show Example poprvé představil v České republice před rokem ve vyprodaném Lucerna Music Baru. Jeho následné letní vystoupení na festivalu Rock for People mělo punc výjimečnosti v tom, že se na něj přijel podívat booking manažer slavného festivalu Glastonbury.

Ten se chtěl na vlastní oči přesvědčit, jak Example zvládne představení na velké scéně a jestli ho mohou letos uvést na jednom z hlavních pódií věhlasného festivalu. Jak to dopadlo, není ještě jasné, protože Glastonbury zatím svůj program pro letošní rok nezveřejnil. Nicméně vzhledem k tomu, že koncert na Rock for People byl podle ohlasů diváků i kritiky velmi povedený, lze očekávat, že Example letos bude jednou z hlavních hvězd ročníku prestižní britské akce.

Pokud tam opravdu vystoupí, mohl by podle svých slov set zakončit písní All My Lows z aktuálního alba. „Je o nejhorších chvílích mého života. Když jsem ji hrál svý mámě, tak se rozbrečela. Je to emocionální, epická a skoro filmová věc. Taková, která by klidně mohla uzavírat festival Glastonbury,” říká.

Úspěšná alba

První album What We Made vydal Example v roce 2007. „Vlastně jediný důvod, proč jsem začínal s rapem, byl ten, že jsem nic jiného neznal,“ vysvětlil loni Právu. Komerční úspěch se dostavil s druhým albem Won’t Go Quietly. Do České republiky se přijel poprvé představit rok po vydání třetího alba Playing in the Shadows, které se neslo více než předešlé ve znamení melodií.

V listopadu loňského roku vyšla Examplova čtvrtá deska Evolution of the Man, která je podle jeho vlastních slov rockovým albem. To potvrzuje i účast slavného kytaristy Grahama Coxona z kapely Blur ve čtyřech nových skladbách. Slovo evoluce v názvu desky je ale příznačné. Example neskočil do rockového zvuku rovnýma nohama, ale přimísil jeho prvky k dubstepu, taneční hudbě, elektronice a hip-hopu, což jsou žánry, kterým holdoval na předchozích deskách.

„Mám jediné poslání – dostat lidi do varu. Měřím úspěch vystoupení podle toho, jak moc to lidi rozjedou a jak si zaskáčou,“ přibližuje Example svou koncertní strategii. A soudě podle tohoto měřítka i podle návštěvnosti bývají jeho vystoupení velice úspěšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám