Hlavní obsah

Eva Zaoralová vypráví příběh festivalu

Novinky, Lucie Sieglová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Eva Zaoralová je s karlovarským filmovým festivalem spjata dlouhá léta. A letošní jubilejní ročník byl krásnou příležitostí k vydání knihy, která by roky konání festivalu shrnula a připomněla. Jmenuje se příznačně - Příběh festivalu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Zaoralová pokřtila knihu Příběh festivalu.

Článek

Nápomocni při slavnostním křtu jí byli prezident festivalu Jiří Bartoška a ředitel komunikace RWE Martin Chalupský.

„Ta kniha vznikla sice trošku z mého podnětu, ale představovala jsem si opravdu jen takového malého průvodce napříč všemi těmi lety, kdy festival byl někdy dobrý, jindy špatný. Já jsem ho zažila až od roku 1970, a to byl opravdu dost špatný rok, což mohlo podnítit mou chuť podílet se na jeho organizaci, což se také stalo,“ uvedla Zaoralová.

„Vůbec bych se na něm tak dlouho nepodílela, kdyby nebylo Jiřího Bartošky, protože Jiří Bartoška je ta hlavní postava. A jestliže já mám nějaké zásluhy, tak je mám jenom po boku Jiřího Bartošky,“ dodala směrem k prezidentovi festivalu, kterého měla i v den křtu po svém boku.

„Jestliže Eva děkuje mně, chtěl bych navázat řetězovou reakcí a poděkovat těm lidem, kteří jsou kolem nás. Kryštofu Muchovi, Petru Lintimerovi a řadě dalších,“ doplnil Jiří Bartoška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Zaoralová s Jiřím Bartoškou pokřtili knihu Příběh festivalu.

„To, co jsem sepsala, není žádný velký autorský text. Čerpala jsem z materiálů některých vysloveně faktografických, některých už méně, něco jsem tam přičinila sama. Snažila jsem se na to dívat z hlediska určitých období. Období, která byla pro festival dobrá, lepší, nebo naopak ta špatná, což, jak už jsem zmínila, byla éra normalizace 70. a 80. let,“ shrnula autorka Příběhu festivalu.

Obrazem knihu doprovodilo studio Aleše Najbrta a fotografie, jejichž hledáním v různých archivech strávila mnoho času Marie Grófová.Kniha je již v prodeji, k sehnání je například ve Festivalovém obchodě ve Varech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám