Hlavní obsah

Eurovize pobouřila Izrael. Žádá vstup do země pro všechny a generálku o šábesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé mezinárodní písňové soutěže Eurovize požádali vládu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby při nadcházející soutěži umožnila vstup do Izraele fanouškům bez ohledu na jejich politické názory, informoval izraelský list Haarec. Zároveň organizátoři z Evropské vysílací unie (EBU) žádají Izrael, aby se generální zkouška mohla konat v sobotu, což je den šábesu, kdy se má podle judaismu dodržovat klid a odpočívat.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Izrael. Ilustrační foto

Článek

Letošní vítězkou Eurovize se stala Izraelka Netta Barzilaiová, a proto další ročník soutěže se má konat právě v Izraeli. Organizátoři soutěže požádali izraelskou vládu také o to, aby během soutěže umožnila naprostou svobodu tisku a slova všem účastníkům a delegacím. EBU zároveň chce, aby byl fanouškům umožněn vstup do Izraele a volný pohyb v zemi bez ohledu na jejich politické názory či sexuální orientaci.

Izraelský ministr pro vnitřní bezpečnost Gilad Erdan vyzval Netanjahua, aby požadavky EBU odmítl. „Nechápu, jakým právem si EBU dovoluje přijít s takovými tvrzeními a požadavky, které se staví proti zákonu demokratického státu,” uvedl Erdan.

Izraelská vláda loni prosadila zákon, který umožňuje zamítnout vízum nebo právo na pobyt cizincům, kteří vyzývají k ekonomickému, kulturnímu nebo akademickému bojkotu Izraele. Hnutí, které se těmito kroky snaží zvýšit tlak na Izrael ve snaze ukončit okupaci palestinských území a uznat práva palestinských uprchlíků, je známé pod zkratkou BDS (Boycott, Divestment and Sanctions). Kritici označují izraelský zákon za politické pronásledování a snahu umlčet legitimní politický protest.

EBU uvedla, že od všech zemí, kde se soutěž v minulosti konala, se očekávalo, že splní požadavky organizátorů. Požadavek týkající se svobody slova a pohybu bývá ale vznesen pouze v případech, kdy panují obavy, že by daná země tyto hodnoty nerespektovala, uvedla EBU.

Reklama

Výběr článků

Načítám