Hlavní obsah

EU chce regulovat i prodej hudby po internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel bych chtěl regulovat prodej hudby po internetu. Zatím však naráží na tvrdý odpor muzikantů. Evropský komisař pro vnitřní trh Charles McCreevy uvažuje o zavedení jakýchsi evropských licencí na digitální prodej hudby. Kritici se však obávají, že podobný postup by vedl k vytvoření monopolu několika velkých nadnárodních společností a zcela by zlikvidoval malé firmy. První český internetový hudební obchod startuje už v listopadu.

Článek

Likvidace malých společností však není jedinou hrozbou. "Nebezpečné je rovněž to, že těch několik málo nadnárodních společností by se soustředilo jenom na hudbu, která jim vydělává velké peníze," řekl pro server EUobserver Mike Hanrahan, zástupce irské organizace, která se zabývá autorskými právy v hudební branži.

S větším důrazem na žánry hlavního proudu by se zcela do pozadí zájmu dostali umělci, kteří produkují hudbu, jež nemusí ladit uchu většinového posluchače.

Digitální prodej bude v budoucnu přinášet obrovské zisky. V Evropské unii navíc tento způsob prodeje zažívá v poslední době obrovský boom. A kde je velký trh a zisky, tam většinou zasahuje i moc Evropské komise. Krok trhu s hudbou sice nadále udávají Asie a Spojené státy, ale Evropa se na ně pomalu začíná dotahovat.

Většinu trhu nepředstavují legální servery

Nejúspěšnější zemí EU je v tomto ohledu Itálie, kde se online prodá téměř desetina veškeré hudby. Špatně si nevedou ani Britové, Dánové či Švédové. V průměru se na celém světě prodá přes internet asi 11 procent muziky.

EU sice stále mírně zaostává, ale zdaleka ne tolik jako v minulosti. Šampionem v internetovém prodeji je jednoznačně Jižní Korea, která se drží i před Spojenými státy. Na Korejském poloostrově se více než polovina celého hudebního trhu odehrává právě na internetu, což nemá nikde ve světě obdoby. Do těchto statistik je ale započítán jen legální trh s hudbou.

Počet skladeb stažených z internetu je ovšem daleko větší a trend stále udávají internetové servery, kde je možné stáhnout jakoukoli skladbu zcela zadarmo nebo za naprosto minimální poplatek.

A co Češi?

14. listopadu 2006 se má otevřít virtuální brány prvního hudebního portálu s možností legálního stahovaní hudby v ČR. Katalog má obsahovat  přes 400 000 skladeb od nejvýznamnějších vydavatelů. Více na www.i-legalne.cz 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám