Hlavní obsah

Elton John proměnil písničky v drahokamy

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po jednadvaceti letech se v úterý představil tuzemskému publiku anglický zpěvák sir Elton John. V roce 1984 vystoupil v Praze a Ostravě s komorní verzí svého programu. Tentokrát s sebou přivezl plnokrevnou rockovou kapelu a skvělé vokalisty.

Článek

Jestliže tedy zákonitosti rock'n'rollu velí míti v koncertní sestavě nejlepší dostupné instrumentalisty i doprovodné zpěváky, Elton John jich dostál na výbornou. Sám seděl u klavíru, od kterého se v podstatě celý večer nehnul, jen po něm chvíli zkusmo šplhal, a hnán silou doprovodné skupiny proměňoval společenské setkání se stárnoucím šlechticem v mítink s mistrem rock'n'rollu.

Elton je nejlepší na koncertě

Eltonovo pražské extempore bylo jednou z největších senzací letošní koncertní sezóny. Na deskách působí již poněkud znaveně, na pódiu ale odhodil nějakých dvacet let věku kamsi stranou a odhalil vynikající hlasovou formu i živelnost, jimiž dokázal bez potíží nakazit asi sedmitisícový spolek hudebních nadšenců a fanoušků, který se v Sazka Areně posadil do pohodlných židlí.

Elton John servíroval písně mladší i starší a jako důkaz skvělé formy zařadil Candle In The Wind, rozkošný žalozpěv pro zemřelou princeznu Dianu a současně kus, který na svých koncertech hrává sporadicky.

Začal písničkou Pinball Wizard a obloukem obešel jakékoli pochybnosti o své chuti pořádně to v hale rozjet. Elton John střídal skladby z loňského alba Peachtree Road se staršími a dosáhl tak toho, že koncert měl několik skvělých fází. Jednou z nich bylo vokální i instrumentální blaho v naléhavé Rocket Man, která v koncertní verzi doznala mnohem širších rozměrů a všichni na pódiu v ní mimo jiné ukázali, jak skvěle dokáží pracovat s dynamikou.

Skvělá kapela i sboristé

S malinkatým zpožděním totiž počala na svou sílu upozorňovat i doprovodná skupina. Skvělí instrumentalisté dostali tu a tam prostor pro dávno nabyté mistrovství, nicméně hráli především tak, aby byl výsledek hudebně semknutý a přitom hodný obdivu. Vtípek, kdy kytarista Davey Johnstone po kratičkém sólu odhodil nástroj směrem ke svému technikovi a on tam právě nebyl, takže dopadl na zem, byl jen vizuální třešničkou na dortu.

Při Are You Ready For Love přišlo pomoci osm gospelových zpěváků. Připočteme-li čtyři doprovodné hlasy přímo v kapele a samotného Johna u klavíru, znělo Sazka Arenou třináct majestátných vokálů, což chytilo za srdce i ty, kteří do té chvíle dávali přednost pohodlí postavených židliček.  Část diváků se však zvedla a běžela k pódiu, co nejblíže Eltonovi. Ten se vítězoslavně  usmál a až do konce více než dvouhodinového koncertu sázel jeden klenot za druhým.

Rozumějte, všechny jeho skladby drahokamy nejsou. Leč v koncertní verzi s kapelou změnily skupenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám