Hlavní obsah

Elis Mraz a Čis T jdou spolu do boje o Eurovizi: Dohromady nás svedla náhoda

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z účastnic národního kola Eurovize je zpěvačka Elis Mraz. Ve své soutěžní písni, která bude zveřejněna 20. ledna, se představí společně se slovenským raperem, který si říká Čis T. Jejich spolupráce je důsledkem náhody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Elis Mraz a Čis T na tiskové konferenci k národnímu kolu Eurovize. Vpravo další účastník Benny Cristo.

Článek

Jak jste se setkali?

Mraz: Nazpívala jsem písničku pro rumunského producenta Mad Skilla. Vyšla nakonec na Čis Tyho desce, a tím pádem jsme měli na kontě první spolupráci. Čis T mi potom napsal s tím, že je rád, že má můj zpěv na své desce. A že kdybychom spolu v budoucnu něco vytvořili, byl by rád.

Poslechla jsem si jeho nahrávky a moc se mi líbily. Když jsem měla hotové demo písně, se kterou jsme aktuálně v národním kole Eurovize, poslala jsem mu ji s nápadem, že by mě v ní bavila sloka od něj. Mám velkou radost, že mou výzvu přijal.

Čis T, věděl jste předtím, kdo je Elis Mraz?

Čis T: Českou scénu moc nesleduju, ale v minulosti jsem se seznámil se zpěvákem Martinem Císarem a ten s Elis spolupracoval. Povídal mi o ní a já ji začal sledovat. Líbilo se mi, co dělá. A potom přišel Mad Skill se svým projektem, jehož součástí byl její zpěv. Když mi loni zavolala kvůli spolupráci na své písni, udělalo mi to radost.

Reprezentujete dva světy, popový a hiphopový. V jakém stylu je vaše soutěžní písnička?

Mraz: Je to reggaeton.

Vznikala se záměrem usilovat o účast na Eurovizi?

Mraz: Nebyla psána se záměrem jít do Eurovize, naopak vznikla úplně přirozeně, když jsem byla zrovna na svátky s rodinou v Beskydech. Měla jsem z ní velkou radost a věděla jsem, že ji musím dokončit. Poté se mi zrodil v hlavě nápad nechat v ní udělat i jednu rapovou část. Když byla píseň po kupě, začala jsem zvažovat účast na Eurovizi. Letos i proto, že miluji Nizozemsko a finále se plánuje v Rotterdamu.

Kdyby postup nevyšel, bude písnička žít dál? Dostane se třeba na případné album?

Mraz: Určitě. Až ji uslyšíte, tak to pochopíte. Je to píseň, při které se cítím opravdu sama sebou. Vnímám ji i jako takový začátek nového hudebního období. Doufám, že i kdyby v národním kole nevyhrála, najde si své posluchače, které bude bavit i po soutěži.

Ve své kariéře už jste styly měnila…

Mraz: Kdo mě zná, bude mi i tentokrát rozumět. Veselost a hravost byly v mých písních pokaždé, ať šlo o jakýkoliv hudební styl. Některé posluchače to možná překvapí, obecně si ale myslím, že to nebude až tak nečekané.

Slovensko již řadu let neposílá svého zástupce do závěrečných kol Eurovize. Není to škoda?

Čis T: Musím přiznat, že jsem se o tuto soutěž až do loňského roku nezajímal a u nás se o ní v posledních letech moc nemluví. Mně osobně to tolik nevadí, ale slovenští zpěváci a kapely, kteří by chtěli svou kvalitu představit i v zahraničí, by tu šanci mít měli.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám