Hlavní obsah

Elbe Dock uvede snímky o válce v Mosulu, migraci i Konvičkovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Ústecký festival dokumentárního filmu Elbe Dock začíná 28. května a potrvá až do 2. června. Letošním tématem severočeského festivalu je podle pořadatelů absurdnost ve všech podobách. Soustředí se také na mladé debutující filmaře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Konvička

Článek

Elbe Dock má tři soutěžní sekce, které věnuje dokumentárním debutům. „Poprvé za 13 let tak bude Cena Pavla Kouteckého udělena začínajícím tvůrcům v kategorii celovečerního a krátkometrážního debutu. Tyto dvě kategorie jsou navíc doplněny o zcela novou soutěžní sekci - Cena Elbe Dock pro středoevropský celovečerní dokumentární debut,“ uvedla za pořadatele Yveta Přívratská.

„Tento rok se zdá být silným debutantským ročníkem. Ať už ve středoevropské soutěži, kde jsou v podstatě jen filmy, které zaznamenaly výrazný mezinárodní úspěch na světových festivalech, nebo v případě českých zástupců filmy představující řadu originálních témat často překračujících hranice České republiky,” řekl ředitel festivalu Filip Kršiak.

Téma absurdity má odrážet pět nominovaných snímků na 13. Cenu Pavla Kouteckého. Film V Mosulu ukazuje syrové záběry válečného konfliktu, paradox divoké skateboardové jízdy za svobodou uprostřed šedi komunismu zkoumá King Skate a Central Bus Station odhaluje kontrast luxusního nákupního centra s lidmi z okraje společnosti.

Blok proti islámu

Film Budovatelé říše sleduje politické eskapády Martina Konvičky a Petra Hampla. Do popředí se dostává i amatérský reportér Tomáš Měšťan, který mezi ně vstupuje jako kameraman a pak jako spolutvůrce konspiračních příběhů. Režisér Andran Abramjan zachycuje zákulisí Bloku proti islámu, počínaje přípravou volební kampaně, vylepováním plakátů i agitací. Sestavu doplňuje ještě snímek Vienna Calling.

O Cenu Pavla Kouteckého pro český krátkometrážní debut budou soutěžit filmy Spolu sami, Na okraji, FAMU: Nový začátek, Já, plameňák a nevím, kaluže.

Hlavní program doplní také diskuze o exekuci. „V rámci doprovodného programu se věnujeme i velmi aktuálnímu celospolečenskému tématu exekucí. Nechtěli jsme se však svézt na mediální vlně bezvýchodných příběhů, ale spíš diskutovat nebo spekulovat o možných řešeních a zároveň hledat způsoby, jak s problémem pracovat nejen na úrovni dat a faktů, ale třeba i umělecky, pocitově a symbolicky. Kromě diskuzí a workshopů je tak součástí programu i řada netradičně pojatých projektů a aktivit, které fungují spíš metaforicky a v něčem možná jdou i proti tomu, jak se o exekucích běžně mluví,” uvedla dramaturgyně doprovodného programu Noemi Purkrábková.

Všechny podrobnosti o programu najdete na elbedock.cz. 

Reklama

Výběr článků

Načítám