Hlavní obsah

E-knihy nemají být konkurencí tištěným knihám

Právo, František Cinger

Martin Lipert, manažer internetového portálu eReading. cz, tvrdí, že český čtenář si začal uvědomovat, že vytvářet si vlastní knihovnu elektronických titulů, ať už ve čtečce, nebo na internetovém serveru, je pro něj maximálně pohodlné. Charakterizoval tak rozvoj nového fenoménu, který rozhýbal vynález takzvaného elektronického inkoustu. Fenoménu e-knih.

Foto: Profimedia.cz

Čtečka knih Kindle

Článek

Nový fenomén změnil nabídku spojenou s pohledem do obrazovky počítače na klidné listování stránkami nevelké „destičky“ neničící zrak, jež je navíc k dostání za relativně dostupnou cenu.

Vznik portálu a obchodu

S partou kamarádů zprovoznili svůj internetový obchod právě před rokem a jejich zkušenost charakterizuje proměnu vztahu k médiu, které vrací zájem zejména mladší generace ke knize.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Lipert z internetového portálu eReading.cz

„Nabízíme přes čtyři sta titulů v odpovídající kvalitě, máme smlouvy s téměř padesátkou nakladatelů, kteří nás nechápou jako smrtící konkurenci, ale jako partnery, kteří jim přinášejí prospěch,“ řekl Lipert a vypočítal výhody.

Cena knihy je o 50 % levnější

„Pro čtenáře je první plus cena, která se pohybuje přibližně na úrovni padesáti procent tištěného titulu. Druhým faktem je, že kupující konkrétně i za tuto cenu podporuje svého autora, a za třetí má u nás po zakoupení trvale archivovanou vlastní kopii.“

Za dobu, co spustili portál, neviděl Lipert jediný jejich titul na pirátských serverech. A to ke spolupracovníkům patří nakladatelství Torst, Academia, Fragment, Epocha a další. Současně přiznává zásluhu pirátských serverů na rozhýbání zájmu o nové médium.

Problém je však podle něj otázka formátů e-knihy. Oni se rozhodli jít cestou formátu pdf, preferují však i celosvětově nejrozšířenější formát ePUB. Nejvíce si cení, že dnes už většina nakladatelů uzavírá s autory smlouvu na tištěnou i elektronickou knihu současně, což je naprosté novum.

„Jestliže můžeme dnes mluvit maximálně o jedné tisícině procenta podílu na trhu, naším snem do čtyř let jsou procenta čtyři,“ odhaluje představy o rozvoji oboru.

Nakladatel: e-kniha je svoboda

„Vydávání v e-knihách mi poskytuje nesmírnou svobodu nabídnout čtenáři knihu v netištěné verzi, aby obecenstvu byla dostupná dříve, než se seženou prostředky na uhrazení tisku. Také svobodu v možnosti nabídnout tituly finančně nedostupné, svobodu obohatit knihu o další možnosti, hudbu, recenze či četbu autora,“ vypočítává výhody nástupu e-knih Daniel Podhradský z nakladatelství Dauphin, který patří k průkopníkům v oboru.

A dodává: „Láká mě touha obejít se v budoucnosti bez roztodivného kupčení s literaturou, zbavit se knihkupčíků, kteří knihu berou otráveně konečky prstů jen jako svůj rabat v korunkách, tváří se jako zachránci kultury a přitom o ní vůbec nic netuší. V konečném výsledku mě láká také touha vydávat knihy krásné a náročné, pro skutečná knihkupectví a skutečné čtenáře, kdy se zbavím nucenosti vydávat tituly omyvatelné s velkými písmenky patřičné tloušťky na laciném papíru, knihy blbé, které mi nesou obživu a budu moci zato vydávat knihy krásné, vzácné a elektronické.“

Pilotní provoz v knihovně

O dobrodružství s využitím nové technologie, kterou u nás v plné šíři podle něho stále nikdo nevládne, nemluvě. Je to obchod a dobrodružství zároveň. O tom, že zájem o e-knihy není spojen jen s prodejem, svědčí zkušenost Městské knihovny Praha.

„Pilotní provoz půjčování e-knih jsme zahájili v říjnu 2010 v pražské pobočce Smíchov. Momentálně je čtenářům k dispozici čtrnáct čteček, dvě k vyzkoušení v knihovně a dvanáct na půjčení domů. Půjčujeme je zdarma čtenářům, kteří jsou starší 18 let, jsou zapsáni déle než rok a nemají vůči knihovně závazky,“ řekla Právu tisková mluvčí Lenka Hanzlíková.

Termín půjčení jsou dva týdny a smysl podle ní není v tom, že si dnes čtenář půjčí čtečku a bude ji mít nepřetržitě v provozu, ale službu spíš chápou jako možnost vyzkoušet nový způsob čtení knih. Určitou zkušenost s nabídkou knih ve formátu pdf už učinili s úspěšnými projekty Mácha on-line, Karel Čapek on-line, Sherlock Holmes on-line a dalšími.

Oblíbené čtečky

Barnes Nook WiFi 4660 Kč

Sony PRS-350 CZ 5449 Kč

Sony PRS-650 CZ 7049 Kč

Pocketbook 302 7990 Kč

Kindle DX Global 11 790 Kč

Rozcestník čtenáři najdou na www.e-knihovna.cz. Nebo lze eknihy filtrovat v nové podobě na on-line katalogu knihovny na adrese www.mlp-new.cz. Pražská knihovna není jediná. Čtečky jsou už k dispozici i klientům SVK v Hradci Králové nebo v Městské knihovně ve Vsetíně. I to je svědectví, že si nový fenomén nachází cestu ke čtenáři mnoha způsoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám