Hlavní obsah

Dylan, to byla láska na první poslech

Právo, Jaroslav Špulák

Robert Křesťan a Druhá tráva vydávají album Dylanovky. Jedná se o Dylanovy skladby, které Křesťan přetextoval.

Článek

Proč jste se rozhodli přezpívat písně Boba Dylana?

Je to už dost starý nápad. V životě jsem zpíval řadu jeho písniček se svým textem. O jejich systematičtějším natáčení jsem přemýšlel od začátku devadesátých let. Poslední impulz přišel loni od Honzy Vyčítala. Volal mi, že ještě s Wabim Daňkem musíme natočit album písniček Boba Dylana. Nakonec deska dopadla tak, že na ní mají Vyčítal a Daněk po jedné písničce.

Jaká byla kritéria pro výběr písní?

Musel jsem být schopen se v českém textu přiblížit originálu, vymyslet silný slogan a ještě se mi to muselo chtít zpívat. V textu mohl být výběr slov jiný, jiný mohl být i výběr situace, ale smysl původního Dylanova sdělení musel zůstat.

Dylan písničku nahraje a pak ji na koncertech rád přetváří. Z jakých verzí jste při výběru skladeb vycházeli?

Většinou z originální verze, ale asi ve třech případech nás inspirovala verze koncertní. Přicházel jsem na zkoušky někdy i s dvěma nápady, ovšem vycházeli jsme z té verze, která mě víc jako posluchače zaujala.

Zpívat Dylanovy písně v češtině je docela odvážné.

Možná, že tento čin ospravedlní posluchači i kritici tím, že uznají, že jsem přiblížil některé Dylanovy písničky českým posluchačům. To je jediné, co mi k tomu dalo právo. Pokud to tak není, tak jsem spáchal zločin.

Setkal jste se někdy s Bobem Dylanem?

Nesetkal. Nesním o setkání se slavnými lidmi. Samozřejmě bych se s ním rád potkal a eventuálně se s ním i spřátelil. Neláká mě ale podat mu ruku a říct, že jsem Křesťan a aby mi podepsal fotku. Poznal jsem dva lidi, kteří byli Dylanovi nablízku. Prvním byl Charlie McCoy, který mu v prvním období vedl kapelu. Dalším byl Peter Rowan. Ten s ním sice nespolupracoval, nicméně byl ve studiu, když se natáčela deska Blonde On Blonde. Byl tam mimochodem jako uklízeč, ale vyprávěl spoustu zajímavých historek.

Co na Dylanovi obdivujete?

Pro mě to byla v patnácti letech láska na první poslech. Poslouchal jsem album Self Portrait a byl jsem nadšený. Když jsem později začal rozumět textům, okamžitě mě zaujala jeho poetika. Zajímá mě od muzikantské stránky po literární.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám