Hlavní obsah

Dvě pražská divadla uvádějí hry Nathaliena R. Nashe

– PRAHA
Právo, Jiří P. Kříž

Hned dvě hry Nathaliena Richarda Nashe se po čase objevily v Praze. Divadlo na Vinohradech uvádí jeho Obchodníka s deštěm. Pod Palmovkou měla premiéru hra možná ještě pronikavější – Pozor, jaguár! Režie se ujal Petr Svojtka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Eva Kodešová (Janna), Jan Konečný (Wally Wilkins), Jan Teplý (Dave Ricks)

Článek

Hry velice rozdílné, za navštívení stojí ale obě. Obchodník je produktem autorova westernového romantismu. Pozor, jaguár! napsal Nash před Vyvolávačem dešťů. Je poplatný drsným příběhům padesátých let, v nichž není vzácné reflektování honů na člověka, končících nezřídka lynčem.

Zpracováno téma honu na člověka i zvířata

Svojtka si dobře porozuměl s realizačním týmem, v němž stojí za vyzvednutí hudba Martina Horáčka ve znamenité stylizaci country, ale i dvoupólová výprava Michaely Červenkové: primitivní kvelbový ranč s kotci chycených zvířat k pobavení drsných návštěvníků a kousek divočiny v kopcích ve skalách. Tudy vede cesta ke svobodě.

Člověk vymykající se hrubému okolí zálesáků s jedinou vášní: lovit. Zvířata i lidi. A proti nim z milosti šerifa (Rostislav Čtvrtlík) učitel (Jan Teplý). Jemný a nezupácký Dave se málo hodí do bezcitného prostředí mužů pohybujících se často za hranicí zákona. Marně také usiluje o šerifovu dceru (Eva Kodešová).

Dave prohrává jednu zkoušku mužnosti za druhou. Jeho šance se nakonec umenšují i v očích Janny. Ale jen do chvíle, kdy zvlčilá smečka (Čtvrtlík, Radek Zima, Karel Vlček, Ivan Jiřík, René Přibil, Ondřej Kavan a další) začne kvůli domnělému bohatství – celých devět stovek dolarů – nahánět mentálně zaostalého sirotka Wallyho (Jan Konečný).

Příbuzenství se Steinbeckovým O myších a lidech, v honu na člověka také s Williamsovým Sestupem Orfeovým nebo s pozdějším filmem Frajer Luke. V 50. letech si američtí dramatici ještě troufali na tragické konce. K němu spěje také Pozor, jaguár! Spravedlnosti a pochopení je na scéně málo. Kromě Dava je reprezentuje děda Ricks (Rudolf Jelínek) z rodu člověk vymírající.

V inscenaci Divadla pod Palmovkou nechybí magie

Svojtkova inscenace v Divadle pod Palmovkou patří ke zdravě akčním. Herecký tým působí díky pohybové spolupráci Karla Basáka a kostýmům Červenkové westernově. Neparodicky. Ani v Jaguárovi díky Haně Seidlové v roli Wallyho matky Wilkinsové nechybí magie.

Důležitější je ale téma: beznadějný zápas jednotlivce proti zvůli moci, někdy velice svérázné a nevzdělané, samozvaně omezující svobodu jednotlivce. Nepochybuji o tom, že Pozor, jaguár! bude pod Palmovkou kouskem divácky nadmíru úspěšným.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám