Hlavní obsah

Dva týdny loučení s králem popu

Právo, Věra Míšková

Na pouhé dva týdny vstoupí ve středu do kin na celém světě film This Is It, sestříhaný ze záznamů posledních zkoušek a záběrů ze zákulisí příprav posledního koncertu krále popu Michaela Jacksona. Koncertu, jehož konání znemožnila 25. června zpěvákova nečekaná smrt.

Článek

Tvůrci v čele s Kenym Ortegou, choreografem koncertů This Is It a režisérem filmu, slibují, že snímek, jehož některé scény budou zpracovány 3D technologiemi, poskytne jedinečný pohled na umělcovu kariéru a bude obsahovat rozhovory s některými z Jacksonových nejbližších přátel a tvůrčích partnerů.

„Svět bude mít šanci spatřit to, co jsem měl se svým týmem to štěstí zažít, tedy naprostou oddanost, vášeň a tvořivost, které Michael do tohoto projektu vkládal,“ říká Ortega. „Záběry ukážou Michaela takového, jaký skutečně byl – zabýval se veškerými prvky celého projektu, od jevištních konceptů a choreografie až po hudbu, světla, výtvarnou stránku a námět původních krátkých filmů a projekcí na pozadí. Stejně tak ho ukáže jako jednoho z nejgeniálnějších umělců světa a jednoho z nejkreativnějších členů hudebního průmyslu.“

Podle těchto slov se ani nechce věřit, že to byly právě přípravy koncertu a tlaky, které byly na Jacksona v té souvislosti vyvíjeny (namísto původně plánovaných několika koncertů jich měla být nakonec padesátka), co vystresovalo a zničilo teprve padesátiletého Jacksona tak, že se to údajně nakonec stalo faktickou příčinou jeho smrti.

Pomník hvězdě

Ani slovo také nepadá o tom, čím Jackson proslul neméně než svým zpěvem, totiž sebezničujícími zásahy do organismu, které jeho tělo poznamenaly tak, že z něj byla spíše stokrát přešívaná troska než muž na vrcholu, plný energie a síly. Film tedy bude pravděpodobně velkým pomníkem hvězdě, která zaměstnávala média dlouhé roky nejen svým nezpochybnitelným uměním.

Ale to všechno uvidíme – ještě v těchto chvílích je film v přísném utajení, před premiérou ho nesmějí vidět ani novináři. Přesto už má za sebou „drobnou“ nepříjemnost, když se minulý týden ukázalo, že skladba, která se jakožto Jacksonova novinka rozezněla éterem coby ochutnávka na film, byla ve skutečnosti šestadvacet let stará písnička Paula Anky, kterou s Jacksonem kdysi nazpívali. Pokud by to však byla jediná piha na kráse filmu, nebylo by to ještě tak zlé…

Na snímku se podílela společnost Sony a spolu s ní také organizace The Estate of Michael Jackson, spravovaná jeho dlouholetým právním zástupcem Johnem Brancou a veteránem hudebního průmyslu Johnem McClainem, který je přítelem rodiny Jacksonových po více než 40 let. Prostředky, které uvedením filmu společnost Estate of Michael Jackson získá, budou věnovány organizaci Michael Jackson Family Trust, kterou Michael Jackson ve své závěti určil jako dědice svého veškerého majetku. Ty prostředky budou nejspíš nemalé. Očekávání natěšených fanoušků jsou totiž převeliká, o čemž svědčí i předprodeje: jen v Americe už je údajně vyprodáno více než 80 procent vstupenek, chystají se velké slavnostní premiéry.

Česká veřejnost se filmu dočká po středeční slavnostní premiéře ve čtvrtek 29. října a v kinech bude film uváděn do 11. listopadu.

Podle informací distribuční společnosti Falcon půjde o naprosto mimořádné nasazení filmu, které v takovémto režimu nebylo doposud nikdy realizováno.

Reklama

Související témata:

Související články

Posmrtné nominace pro Jacksona

Necelé čtyři měsíce po smrti přišla pro zpěváka Michaela Jacksona další satisfakce. Získal pět nominací na prestižní výroční ceny American Music Awards.

Výběr článků

Načítám