Hlavní obsah

Drtivý dopad koronaviru na hudebníky, ztráty odhadují na 5 miliard dolarů

Novinky, Stanislav Dvořák

Koncertní umělci, zvukaři a technici jsou kvůli koronaviru bez práce. Američané v této chvíli odhadují ztráty v oboru na 5 miliard dolarů (zhruba 125 miliard korun).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pearl Jam zrušili turné.

Článek

Všechna koncertní turné jsou v dohledné době zrušena, stejně tak největší festivaly světa Coachella a Glastonbury i menší akce. Američtí analytici už odhadují ztráty a umělci nabízejí různé streamy, tím se ale nemohou uživit.

Částečnou pomocí by mohl být prodej fyzických nosičů, ale ten se také snížil. V USA například klesl za poslední týden o 6 procent a bude pravděpodobně ještě padat. Kamenné obchody se zavírají a zákazníci, kteří sedí zavření doma, přecházejí na internetové, jenže ani tam se desek často nedočkají.

Amazon ohlásil, že zastavuje dodávky vinylů a CD. Nezvládá řešit všechno, a bude se tak soustředit jen na základní potřeby a léčiva. Firma je jedním z největších prodejců hudebních alb na světě, zasáhne to zřejmě všechny labely, mainstreamové i nezávislé.

Od Bonda po disneyovky. Odsunují se téměř všechny filmy

Koronavirus

Ohromné ztráty čekají i filmaře, zrušili prakticky všechny premiéry, kina jsou zavřená a lidé přicházejí o práci. Tvorbu seriálů omezují také televize, ale místo nich vznikají nové pořady osvětového, vzdělávacího nebo publicistického rázu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám