Hlavní obsah

Dropkick Murphys přijedou představit novou desku

Novinky,

Se spojením irské hudby s punkem sice přišli na počátku osmdesátých let irští Pogues, ale paradoxně se rozvíjelo více za oceánem. V Severní Americe spojuje punk s odkazem irských a skotských lidovek mnoho kapel, v nichž jsou především potomci irských a skotských přistěhovalců. Jednou z nejznámějších jsou bostonští Dropkick Murphys, kteří své nové album The Meanest Of Times představí 12. srpna v pražském klubu Roxy.

Foto: repro, Novinky

Obal alba Dropkick Murphys The Meanest Of Times

Článek

Nové album se drží v linii předchozích desek Do Or Die, Blackout a Sing Loud, Sing Proud. Nabízí energický veselý punkrock okořený irskou melodikou. V obsazení se kromě rockových nástrojů objevují i tradiční irské nástroje včetně mandolíny, akordeonu a píšťaly.

Album má dvě polohy, v úvodu alba se Dropkick Murphys se drží punkového gruntu a v rychlých písních staví na energii. V druhé půlce alba kapela odhaluje své kořeny. V přepracované lidovce Flannigan´s Ball s nimi zpívají Spider Stacy z Pogues a člen Dubliners Ronnie Drew. V písní Never Forger zazní i hostující dudy.

Irské kořeny jsou nejvýraznější v uvolněnějším tradicionálu Fairmout Hill,  kde vystupují do popředí zvuky mandolíny Poklidně začíná i Johny Hardly Knew Ya, než se rozjede jako písně od Pogues. Irský duch je zřejmý i v Loyal To One, ve kterém zvoní mandolíny i kytary a kvikají housle, takže píseň působí jako nějaký irský tradicionál hraný na závěr večera v hospodě, i když jde o vlastní skladbu.

Dropkick Murphys jsou Irskem doslova posedlí, v bonusu vystřihli i slavný Jailbreak od Thin Lizzy, ale to je pominutelné. Důležitější je, že na albu potvrdili, že patří stále k špičce žánru, kde je velká tlačenice zejména po nástupu Flogging Molly.

Dropkick Murphys,. The Meanest Of Times

Dropkick Murphys,. The Meanest Of Times50 minut, Cooking Vinyl/ Maximum Underground

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám