Hlavní obsah

Dražba obrazu Františka Kupky za 45 miliónů korun

Právo, Peter Kováč

Dosavadním rekordem na českém trhu s uměleckými díly je částka 25,96 miliónu Kč zaplacená v roce 2009 za abstraktní kompozici Františka Kupky s názvem Zhroucení vertikál. Ve středu večer se v Kaiserštejnském paláci v Praze na Malé Straně možná žebříček prvenství změní.

Foto: Repro katalog

Obraz Františka Kupky Tvar modré patří k prvním dílům abstraktního malířství na světě a draží se ve středu večer v Praze.

Článek

Pražská aukční firma Adolf Loss Apartment and Gallery nabídne k prodeji za 45 miliónů korun výjimečný obraz Františka Kupky Tvar modré. Kupka jako první umělec na světě vystavil na Podzimním salónu v Paříži v roce 1912 zcela abstraktní obrazy. Sesypala se na něj ze všech stran kritika, ale jeho to neodradilo a už v následujícím roce 1913 namaloval několik dalších kompozic, které naleží k tomu nejcennějšímu v dějinách zrodu moderního umění.

Mezi ně patří i obraz ukazující vyzařování modré barvy, což obdivoval v barevných oknech katedrály v Chartres, jež se se svou pověstnou chartreskou modří stala pro malíře inspirací.

Nacisté ho zabavili

Obraz Tvar modré koupil přímo od malíře československý továrník Jindřich Waldes v roce 1919. Oba pojilo přátelství a podnikatel svými nákupy Kupku podporoval. Bez jeho pomoci by umělec žil ve Francii v naprosté bídě. Malba byla v roce 1939 při zatčení Waldese zkonfiskována nacisty, po válce se dostala do pražské Národní galerie.

Waldesovi dědicové, kteří žijí v USA, získali Kupkovy obrazy zpět v restituci v roce 1996. Velkou část z nich vykoupil český stát 18. října 1999 za 100 miliónů korun. Návrh vládě vedené sociálním demokratem Milošem Zemanem předkládal ministr kultury Pavel Dostál a souhlas vyjádřili všichni ministři.

Pro Právo tehdy Jiří Waldes řekl: „Tato Kupkova díla ze sbírky mého otce byla vyhlášena kulturními památkami České republiky. Bydlím za oceánem, takže i kdybych chtěl, nemohl bych si obrazy, které mám rád, odvézt domů. Musí zůstat v Praze. A protože já se sem stěhovat nechci, stal se jejich prodej nutností. Pro moje děti je to navíc zcela cizí záležitost.“

Obraz Tvar modré patří do této unikátní kolekce, je nejcennějším z těch děl, které stát přímo nevykoupil. Jeho vyvolávací cena 45 miliónů korun odpovídá tomu, jak se posunula cenová hladina Kupky na světovém trhu v posledních deseti letech. V loňském roce se na dražbě českého umění v londýnské aukční síni Sotheby’s prodal abstraktní Pohyb od Františka Kupky i se všemi příplatky za téměř 44 miliónů korun. Šlo ale o dílo menšího významu, než je Tvar modré.

Středeční večer tak může být historickou událostí pro Kupkův odkaz i pro české umění. Aukční experti tvrdí, že v Česku jsou dva sběratelé, kteří by tyto peníze mohli zaplatit. Jednatel aukční firmy Vladimír Lekeš pro Právo řekl, že má okamžitě na tento unikát několik zahraničních zájemců, nezbytností je ale vývozní povolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám