Hlavní obsah

Dominik Dán oslovuje české čtenáře i diváky

Právo, cg

Dominik Dán, bratislavský kriminalista, který si úzkostlivě střeží svou anonymitu, je populárním slovenským prozaikem. Proniká ale i do českého prostředí, a to jak překlady svých detektivních příběhů, tak i televizními a filmovými adaptacemi.

Foto: vydavatelství Slovart

Loni vyšla česky detektivka Uzel.

Článek

Prosadil se jako autor námětu seriálu Kriminálka Staré Město. Nyní tvůrci snímku Rudý kapitán, připravovaného podle jeho předlohy, zveřejnili teaser a první fotografie. Kapitán Richard Krauz, hrdina všech Dánových knih, ve filmu dostane podobu polského herce Macieje Stuhra.

Knihy Dominika Dána vydává v nových překladech do češtiny Slovart. Film Rudý kapitán by měl mít premiéru v kinech na jaře příštího roku, ale už letos na podzim vyjde knižní předloha.

Dán je nejprodávanější slovenský spisovatel, jeho knih se prodalo už šest set padesát tisíc, a zároveň je to tajemná postava literární scény. Aktivní elitní policista nikdy neodtajnil svou pravou identitu, jméno Dominik Dán je literárním pseudonymem.

Na podzim loňského roku vyšla poprvé česky detektivka Uzel, historicky první případ kapitána Krauze u bratislavské kriminálky, kam nastoupil na konci osmdesátých let z místa pochůzkáře. Chronologii jednotlivých případů se nakladatelství bude snažit dodržet, přestože autor je zaznamenává na přeskáčku. Letos v únoru proto vyjde Bestie, první Krauzův velký případ z raných devadesátých let, a následovat bude na podzim právě Rudý kapitán.

Materiály k tomuto případu dostal Dán darem od bývalého pracovníka StB, který se sám aktivně účastnil pátrání po ukrytém církevním zlatě. StB pak byla po revoluci hlavním podezřelým z mučení a vraždy slovenského katolického kněze Štefana Poláka, jehož tělo se našlo na jeho faře ve vsi nedaleko Piešťan v roce 1987.

Přestože Dán řeší reálné kriminální případy, které se odehrávají v nekonkrétním Našem městě, je zřejmé, že jde o Bratislavu. Jeho detektivové z oddělení vražd pijí trochu moc, znají se se všemi důležitými chlápky z podsvětí, bojují se svými nadřízenými. Často dokonce nebývá vyšetřování vraždy ani nejdůležitější zápletkou v příběhu. Styl vyprávění a živé dialogy připomínají klasické americké detektivky Eda McBaina.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám