Hlavní obsah

Domeček pro buzničky v pražské Akropoli

Novinky, Stanislav Dvořák

Na hru Marka Ravenhilla Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky) zve pod heslem "gay muzikál nejen pro gaye" pražský Palác Akropolis. Představení se konají 13. a 14. ledna.

Článek

"Gay muzikál nejen pro gaye je oslavou různosti lidské sexuality, ale také fascinujícím pohledem do skryté kapitoly londýnské historie," uvedla Eva Kociánová z Paláce Akropolis.

V režii Daniela Špinara se představí herci Eva Salzmannová, Rudolf Stärz, Ondřej Novák, Marcela Holubcová, Martina Sľúková, Vladimíra Striežencová, Richard Fiala, Josef Wiesner, Michal Kern a Tomáš Kobr.

Domeček pro buzničky (u Matky Kapavky) je komediální hrou se zpěvy popisujícími způsoby a zvyky gay komunity, jak se po staletí vyvíjely. Rozehrává vrstevnatý příběh jednadvaceti postav, počítá s výraznou výtvarnou složkou, má proporce monstrózní výpravné podívané a až muzikálovým způsobem pracuje s hudební složkou, jejímž autorem je Matthew Scott.

Autor rozehrává paralelně dva děje různého dobového zařazení, v historické linii se vrací do Londýna začátku 18. století, kde v letech 1700 až 1730 fungovalo několik desítek tzv. molly houses, zábavních podniků pro gay menšinu.

Do kontrastu k bezstarostné a pestré zábavě historické časové linie staví Ravenhill obraz současného Londýna roku 2001. Také zde jsme svědky zábavy skupiny gayů, která však nepřekročí hranice povrchní konverzace, sledování porno videa s konzumací kokainu. Tato časová linie příběhu jako by byla svou drsností a explicitou reminiscencí autorovy tvorby devadesátých let. Nechybí zde celá řada metafor povrchnosti novodobé společnosti.

Provokující Ravenhill

Autor hry Mark Ravenhill je vůdčí osobností tzv. cool dramatu. Narodil se roku 1966 v Sussexu. Od dětství chodil do dramatického kroužku, vystudoval angličtinu a divadelní vědu na univerzitě v Bristolu. Chtěl být původně hercem, ale usoudil, že bude lepší jako autor a režisér.

V roce 1996 uvedl svou první celovečerní hru Shopping and Fucking, úřady však originální název zakázaly, takže se psal jako Shopping and F***ing. Tato hra prosadila vlnu cool dramatu. 

K další jeho dílům patří hry Faust (1997), Sleeping Around (1998) a Handbag (1998), jež byla inspirována Oscarem Wildem. V roce 1999 následovaly Polaroidy a roku 2001 měl v Londýně premiéru Domeček pro buzničky.

Předprodej lístků v kavárně paláce Akropolis a v sítích Ticketpro. 

Reklama

Výběr článků

Načítám