Hlavní obsah

Dolly Partonová má tři zápisy v Guinnessově knize rekordů

Je držitelkou cen Grammy i nominací na Oscara. V roce 2005 jí americký kongres udělil National Medal of Arts. Nyní lze k působivému seznamu úspěchů americké countryové zpěvačky Dolly Partonové přidat další. Třemi rekordy se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: ČTK

Dolly Partonová je na hudební scéně od roku 1956.

Článek

Byla oceněna jako zpěvačka s největším počtem písní v žebříčku Billboard Hot Country Songs (celkem 109) a s nejvyšším počtem písní na vrcholu zmíněného žebříčku (25). Třetí cena je za nejvyšší počet dekád, během kterých se její díla umisťovala v této hitparádě. Jsou tam plných sedm dekád.

„Jsem neuvěřitelně vděčná za vše, co se v mém životě stalo. Nikdy by mě nenapadlo, že skončím v Guinnessově knize rekordů. Je to velmi lichotivé a je to pro mě velká čest. Pomohlo mi mnoho lidí, díky kterým tady stojím. Velmi jim za to děkuju. Měla jsem velké štěstí, že jsem mohla sledovat, jak se mé nejniternější sny plní. Je velký dar, že si mohu vydělávat na živobytí způsobem, který mě činí tak šťastnou,“ řekla umělkyně při nedávném přebírání certifikátů.

Dolly Rebecce Partonové bude 19. ledna 76 let, na své hudební cestě nicméně nehodlá polevit. Brzy bude k vidění v poslední sérii oblíbeného seriálu Netflixu Grace and Frankie, ve které se objeví po boku Jane Fondové a Lily Tomlinové. Premiéra je naplánována na rok 2022.

Partonová je jednou ze zpěvaček, které se trvale zapsaly do dějin hudby. Od začátku své kariéry v šedesátých letech nazpívala mnoho hitů, například Jolene či I Will Always, které ovládly hitparády v celém světě. Vydala jednapadesát alb a šest koncertních. Obdržela také řadu prestižních ocenění včetně deseti cen Grammy a osmi cen Country Music Association. Dvakrát byla nominována na Oscara.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám