Hlavní obsah

Dokument o Karlu Hašlerovi přináší mnoho nového

Právo, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K výročí tragické smrti českého písničkáře, herce a kabaretiéra Karla Hašlera vznikl v česko-americké koprodukci dokumentární snímek Písničkář, který nezemřel. Režiséři filmu jsou Marek Jícha a Josef Lustig, syn spisovatele Arnošta Lustiga. Ten je spolu s Thomasem Haslerem také autorem scénáře a ve filmu zároveň jeho průvodcem po stopách jeho otce.

Foto: Archiv, Právo

Thomas Hasler, syn písničkáře Karla Hašlera.

Článek

Okolnosti smrti Karla Hašlera – byl zabit nacisty v koncentračním táboře Mauthausen 22. prosince 1941 – z něho udělaly mučedníka. Jeho syn Thomas Hasler do svých 60 let o pravém otci takřka nic nevěděl. Matka Lotte Jurdová mu v poválečném exilu v USA nechala jméno Hašler, přestože nebyla s otcem oddána, ale nic bližšího mu do své smrti nesdělila. A teprve americké setkání s Lustigovými mu umožnilo zjistit podrobnosti jeho původu.

Film neskrývá, že příslušníci dalších větví Hašlerovy rodiny ho jako dědice jména neuznávají.

Mezi silné momenty snímku patří setkání s dosud žijící pamětnicí rodiny Karla Hašlera, nebo závěr v koncentračním táboře, kde nepřipravený Thomas poprvé vidí pamětní desku na místě umučení otce nacisty.

Diváci uvidí film na festivalech

Film přináší i některá nová fakta z Hašlerova života – třeba právě okolnosti vztahu k brněnské Němce Jurdové, kterou si chtěl po rozvodu vzít, ale smíšený sňatek nebyl nacisty v Protektorátu Čechy a Morava povolen.

O distribuci hodinového snímku není ještě rozhodnuto, bude promítnut na některých festivalech a bude nabídnut ČT. Uvažuje se i o vydání na DVD.

Písničkář, který nezemřel, režie Marek Jícha a Josef Lustig, produkce Lampafilm a Haslerproduction

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám