Hlavní obsah

Do Prahy vrací metalové legendy Queensrÿche, Voivod a Gwar

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká metalová skupina Queensrÿche, která hraje skoro čtyřicet let, vystoupí ve středu v pražském Rock Café v rámci turné k letošnímu albu The Verdict. Koncert se koná v rámci série Rock For People Concerts. Ta nabídne i vystoupení Gwar a Voivod, které zahrají 9. prosince v MeetFactory a o den později ve Zlíně.

Foto: RFP/Grizzlee Martin

Queensrÿche

Článek

Queensrÿche vznikli v roce 1981 v době velkého boomu heavy metalu. Od svých souputníků se však odlišovali, snažili se spojovat metalovou tvrdost s postupy progresivního rocku, producentem debutu byl James Guthrie, který kromě Judas Priest spolupracoval i s Pink Floyd. Ve zvuku postupně dostávaly stále větší prostor klávesy. Průlom kapele přineslo v roce 1988 koncepční album Operation: Mindcrime. Úspěch potvrdila následující deska Empire.

Pokus zareagovat na nové trendy v devadesátých letech ale kapele úspěch nepřinesla, pak ale začala hvězda souboru pohasínat a teprve v polovině první dekády nového tisícletí se skupina dokázala vrátit na výsluní. Musela se však v roce 2012 vyrovnat s odchodem zpěváka Geoffa Tatea. Letos vydala už svou patnáctou desku The Verdict. Do současnosti Queensrÿche prodali 30 milionů desek.

Foto: RFP

Skupina Gwar v typických kostýmech

Legendou jsou i Gwar, ovšem nikoli kvůli thrashové hudbě. Skupina, která vznikla v roce 1985, se od počátku zaměřuje na hororovou sci-fi show. Libuije si v maskách a převlecích a na diváky běžně stříká umělou krev. V roce 2014 Gwar postihla tragédie, když zemřel její zpěvák a zakladatel Dave Brockie známý jako Oder Urung. I přesto kapela vydala v roce 2017 svou 14. desku The Blood Of Gods.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Voivod

Před Gwar vystoupí kanadští Voivod, kteří se také dokázali vyrovnat s velkou tragédií, když v roce 2005 zemřel na rakovinu tlustého střeva jejich výjimečný kytarista Denis D´Amour, který si liboval v neobvyklých harmoniích Z původní sestavy zbyl jen zpěvák Denis Bélanger a bubeník Michel Langevin.

Skupina hraje propracovaný technothrash ovlivněný pojetím King Crimson i psychedelií Pink Floyd. Loni skupina vydala koncepční album The Wake, první, na kterém hraje nový baskytarista Dominique Laroche, jenž nahradil Jeana-Yvese Thériaulta.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám