Hlavní obsah

Do německých kin se dostává Menzelův "anglický král"

Český kinohit Obsluhoval jsem anglického krále vstupuje 21. srpna do německých kin. Zatím poslední dílo režiséra Jiřího Menzela bude po Vratných lahvích Jana Svěráka druhým českým celovečerním hraným filmem, jenž bude letos v Německu uveden do běžné distribuce. Pro německé publikum by mohl být film zajímavý i tím, že se dotýká tématu kolaborace Čechů s nacisty. Roli sudetské Němky Lízy navíc ztvárnila populární německá herečka Julia Jentschová.

Článek

Česká kinematografie má v Německu mimořádně dobrý zvuk a němečtí diváci na českých filmech oceňují údajně typický český jemný humor a prolínání tragiky s komičností. Tak vyznívaly v zimě recenze na Vratné lahve a nejinak je tomu i v případě posledního filmu režiséra, od něhož němečtí pamětníci znají například oscarový snímek Ostře sledované vlaky.

Nejnovější filmovou adaptaci jedné z knih Bohumila Hrabala uvedl například deník Süddeutsche Zeitung jako "šťavnatou a svobodomyslnou" tragikomedii z "mistrovské ruky Jiřího Menzela". Agentura DPA dokonce novou Menzelovu komedii označila za hlavní událost filmového léta v Německu.

Nad zfilmováním příběhu antihrdiny Jana Dítěte (Ivan Barnev/Oldřich Kaiser), jenž se vypracuje z pikolíka na milionáře, který skončí v socialistickém vězení, se doslova rozplývá německý filmový portál Kino-Zeit. Oceňuje mimo jiné "neuvěřitelně originální způsob", jímž Menzel nenuceně nechává probleskovat mezi osudy svých hrdinů běh světových dějin.

"S velkou lehkostí, na hony vzdálené zemské tíži nebo křečovitému úsilí o veselí" se prý Menzelovi podařilo ukázat temné stránky českých dějin i to, jak jednoduché může být zobrazení hrůz minulosti. Častým ukazováním celé tragiky a komiky doby v jednom jediném obrazu je podle serveru anglický král "důsledným rozvedením a zjemněním přístupu, k němuž se uchýlil Roberto Benigni ve filmu Život je krásný - aniž "překrucoval" jako italský režisér a herec.

Klenot české kinematografie?

"Šestadvacátý film režiséra Jiřího Menzela je skutečným klenotem české kinematografie, která zrovna netrpí nedostatkem pokladů a objevů, a je vzorovým příkladem toho, že inteligentní zábava, zábavná lekce dějin a zdařilé zfilmování klasika literatury se nemusí nutně vylučovat," konstatoval portál.

Osud antihrdiny hrabalovského příběhu se začíná odvíjet na sinusoidě vrcholů a pádů poté, co se zamiluje do Němky a stoupenkyně Hitlera Lízy, kterou si zahrála už ostřílená třicetiletá herečka Julia Jentschová. Němečtí diváci ji znají například z filmu Sophie Schollová - Poslední dny, v němž excelovala naopak v roli známé bojovnice proti nacismu.

"Humor scénáře a humor Menzela samého mě okamžitě uchvátily a přesvědčily. Je velkolepé, jak se tu přemítá o opravdu hrůzných časech historie, aniž by se přitom smíchem cokoli bagatelizovalo," řekla DPA herečka, která za svou Schollovou získala v roce 2005 Stříbrného medvěda na Berlinale a o rok později byla vyhlášena nejlepší evropskou herečkou.

Na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale byl loni v hlavní soutěži uveden i anglický král, jenž tu získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). V roce 1990 dokonce Menzel v Berlíně získal hlavní cenu, Zlatého medvěda, za svůj trezorový film Skřivánci na niti.

Reklama

Výběr článků

Načítám