Hlavní obsah

Do kin se vrací Saxána

Novinky, Stanislav Dvořák

Saxána a Lexikon kouzel, nový film Václava Vorlíčka, vstupuje ve čtvrtek do kin. Navazuje na legendární Dívku na koštěti, která už patří k filmům pro pamětníky.

Článek

Ve filmu hrají Petra Černocká, Helena Nováčková, Jan Hrušínský, Jiřina Bohdalová, Petr Nárožný, Josef Somr, Jiří Lábus, Naďa Konvalinková, Jaromír Dulava, Ota Jirák, Markéta Hrubešová, Jaroslav Kepka, Bronislav Poloczek nebo Uršula Kluková.

„U nás zanikla povinnost filmařů věnovat se dětským divákům. Oceňuji, že producenti jdou do projektu, který není vysloveně komerční,“ tvrdí režisér Václav Vorlíček.

„My jsme byli velmoc dětského filmu, pak nás začaly válcovat filmy z Iránu, Skandinávie, tak teď oživujeme tento žánr.“

„Pro mě to byl návrat do obecné školy, já se musel učit, jak se dělá 3D animace. Třeba to, že se celý vlak vznese, otočí se a vrátí se na trať. To mi řekli, že nejde. Nakonec to vytvořili, jen bylo třeba je vyprovokovat. Protože lidi od filmu jsou fandové, ono to nakonec vždycky jde. Když jsme točili Popelku, potřebovali jsme honičku, aby Popelka dokázala běhat v metr a půl vysokém sněhu. Pochodovali jsme a všichni vyšlapávali cestu v minus dvaceti.“

„Mně dělá největší radost to, že jsme společně s Milošem Macourkem bavili tři generace," uzavřel Vorlíček.

„Pro mě je potěšením zahrát si Saxánu. Ta práce byla rychlejší, naštěstí mě pan režisér nenutil levitovat,“ řekla Petra Černocká.

Producent Jaroslav Vacek dodal, že podle něj tu „taková úroveň triků ve filmu ještě nebyla.“

Reklama

Výběr článků

Načítám