Hlavní obsah

Do kin přichází životopisný film Falco

Právo, Zbyněk Vlasák

Na filmová plátna přichází životopisný film Falco a představitel titulní role Manuel Rubey se svěřil, že Falco je v Rakousku nenáviděn i milován. Po úspěchu filmu v Rakousku se rozhodl raději změnit účes.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Herec Michael Rubey ztvárnil ve filmu Falco titulní postavu.

Článek

Znal jste předobraz své role předtím, než jste dostal nabídku ve filmu hrát?

Znal, protože v Rakousku zná Falka každý. Ale, upřímně, nijak moc jsem o něm nevěděl. Prostě mě nezajímal, ačkoli i v mé věkové kategorii má dodnes spoustu fanoušků. Je to ten typ muzikanta, který dělí většinu společnosti na dvě skupiny: jedni ho nenávidí a druzí milují.

Jak jsou na tom vaši rodiče?

Můj tatínek je taky hudebník a Falka rád nemá. Říká o něm, že je to taková levná rakouská kopie zpěváků typu Davida Bowieho.

Vy jste pro potřeby filmu jeho písničky přezpíval. Neměl jste strach sáhnout na rakouskou ikonu?

Spousta jeho fanoušků mi před a během natáčení psala naštvané e-maily, v nichž mi vyčítali můj přístup k jeho ztvárnění i to, že dávám jeho písničkám svůj hlas. Ale to se naštěstí po premiéře změnilo. Dokonce jsem se stal členem Falkova fanclubu.

Byla to pro vás zábava, přetáčet jeho písně?

Určitě. Spolupracovali jsme se stejnými producenty jako Falco – s Robem a Ferdim Bollandovými. Jsou to nesmírně zábavní chlapíci, kteří si díky němu nahrabali ohromné bohatství, ale zároveň zůstali jakžtakž normální.

Dostal jste nabídky, abyste s těmi písničkami odzpíval nějaký koncert?

Spoustu, ale tohle je pro mě role jako každá jiná a chci se soustředit na další herecké příležitosti. Pro mě už je Falco uzavřená záležitost. Mohl bych si tím určitě vydělat mraky peněz, ale... Jsem taky muzikant, mám kapelu, ale teď se opravdu cítím být spíš hercem.

Dovedete si představit, že vás sláva a úspěch semelou podobně jako vaši postavu?

Jsem úplně jiný typ člověka, vím, kam patřím. Mám rodinu, chtěl bych mít dítě, vyznávám úplně jiné hodnoty. Náš film nemá takový celosvětový úspěch, abych zažil podobnou slávu jako Falco, ale i kdyby to jednou přišlo, věřím, že to ustojím.

To by si ve vaší pozici Falco nejspíš říkal taky…

To je možné. Rád bych ale zůstal dobrým člověkem.

Kdo byl Falco
Prodal 60 miliónů desek. První s německy zpívanou písní (Rock Me Amadeus) dosáhl na vrchol americké hitparády. Pseudonym, pod kterým ho zná celý svět, ho napadl, když v televizi dávali skoky na lyžích a zrovna z můstku sjížděl Němec Falko Wießpflog.
Niki Lauda po něm pojmenoval letadlo. Zpěvák Falco alias Johann Hölzel je dodnes v Rakousku legendou, a to navzdory aroganci, nevydařenému manželství, kilogramům drog a litrům alkoholu, které spořádal.
Jeho píseň Jeanny se stala hitem, i když ji spousta rádií ignorovala, vypráví totiž o mladičké dívce z pohledu vraha a násilníka. Ani Falkova smrt není bez kontroverze. Do jeho luxusního vozu narazil v Dominikánské republice autobus. V krvi měl kokain a spekulovalo se i o sebevraždě. V roce 2008, deset let po Falkově smrti, se záznam koncertu se symfonickými verzemi jeho písní stal číslem jedna v rakouské hitparádě.

Reklama

Související témata:

Související články

Experimentátor Bowie oslaví šedesátku

Ať už se jedná o glam rock, u jehož zrodu stál, jazz, taneční nebo elektronickou hudbu, všude zní rukopis Davida Bowieho inspirativně a originálně. Občas...

Výběr článků

Načítám