Hlavní obsah

Do kin míří černá komedie Kurz negativního myšlení

Právo, Věra Míšková

Norská černá filmová komedie Kurz negativního myšlení, která získala na letošním karlovarském festivalu Cenu za režii a v divácké ceně deníku Právo se umístila na druhém místě za Svěrákovými Vratnými lahvemi, se příští týden začne promítat v českých kinech.

Článek

Tuto výtečnou komedii o vozíčkářích, kteří skoncovali s pozitivním myšlením za každou cenu, dusivým soucitem a zdánlivě osvědčenými metodami léčby duše a s pomocí vzteku, alkoholu a marihuany propařili noc, vypravil do kin za diváky herec Divadla Járy Cimrmana Jan Kašpar a Nadace Konta bariéry.

"Cítím se sám absolventem takového kurzu. Setkal jsem se s několika lidmi, kteří - tak jako ve filmu vedoucí skupiny - chtějí pomáhat povinným pozitivismem. Říkám jim ,kapající dobro' nebo ,ty to neřeš, já to za tebe vyřeším'. Myslí to dobře, ale je to marné, na svůj handicap je totiž nakonec stejně každý sám a záleží jen na něm, jak rychle dokáže své postižení přijmout," řekl po novinářské projekci v Praze Jan Kašpar a dodal: "Ten film je úžasně vtipný, ale především společensky potřebný. A to jak pro sedící, špatně chodící, tak i pro dosud chodící diváky".

"Chceme, aby tento snímek vidělo co nejvíce lidí, proto jsme se stali jeho partnery a hodláme oslovit i školy," řekla ředitelka Konta Bariéry Božena Jirků a dodala, že z filmu je patrné, že severská společnost je v tomto směru mnohem dál než středoevropská.

Film doprovodí v kinech Aero, Světozor, Mat a Evald prodej benefičních náramků. "Získanou částku věnujeme někomu potřebnému, člověku po úrazu," řekla zástupkyně distributora Ivana Košuličová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám