Hlavní obsah

Do kin míří celovečerní dokument o Olze Havlové

Novinky, Stanislav Dvořák

Celovečerní dokumentární film Olga vstoupí do našich kin 15. května. Ještě předtím mohou portrét naší porevoluční první dámy Olgy Havlové vidět návštěvníci lidskoprávního filmového festivalu Jeden svět v Praze i na regionálních ozvěnách festivalu.

Foto: archiv, Právo

Olga Havlová

Článek

Téma zpracovali tvůrci filmu Občan Havel (ČR 2007). Námět a scénář napsala Anna Freimanová s Miroslavem Jankem, který je i režisérem filmu. Tvrdí, že nechtěli natočit film jen o partnerce Václava Havla, ale o Olze jako samostatné osobnosti, která hrála významnou roli v soukromí i v politice.

Slibují také mnoho neznámých příběhů a záběrů ze života inteligentní a zásadové ženy, která vystupovala věcně, nepodléhala okázalosti, milovala legraci a vždy upřímně říkala, co si myslela.

„Na Olgu Havlovou vzpomínají přátelé jako na nejbližšího a nejspolehlivějšího parťáka Václava Havla, na kamarádku, která nezkazí žádnou legraci, naopak ji vymýšlí, štědrou hostitelku, vášnivou hráčku a houbařku, milovnici přírody, ostrou glosátorku, statečnou a pilnou disidentku, jako na ženu moudrou a věcnou, vždy s nohama na zemi a vždy svou. Ti, kteří ji osobně neznali, vzpomínají na důstojnou a milovanou manželku hlavy státu a zakladatelku první charitativní organizace v moderních dějinách naší země,“ vysvětlila autorka námětu Anna Freimanová.

„Naším cílem bylo nalézt způsob vyprávění, který by divákům rozkrýval duchovní podstatu osobnosti, která je inspirativní a posilující a skrze emocionální kanály představil Olgu tak, jak zůstává obtisknuta v životech přátel, kamarádů a blízkých známých, kteří ještě stále kráčejí po této zemi. Životopisná data tím pádem zůstávají až na samém konci narativního spektra,“ doplnil režisér filmu Miroslav Janek.

Reklama

Výběr článků

Načítám