Hlavní obsah

Do ČR přijede funkující Maceo Parker

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký gospelový soubor Blind Boys of Alabama a proslulý funk-jazzový muzikant Maceo Parker, spoluhráč Jamese Browna či George Clintona, vystoupí 22. července na festivalu Music in the Park v Praze. Sinéad O´Connor účast odřekla.

Článek

V roce 1964 studovali bratři Parkerové ze Severní Karolíny na místní univerzitě. Jedné noci kolem náhodou projížděl James Brown a sháněl něco k jídlu. Zavítal do podniku, kde Melvin Parker sóloval na bicí a prohodil, že by mu dal práci. Melvin se za nějaký čas opravdu ozval a když už byl v ráži, drze nabídl i svého bratra. "Mimochodem, pane Browne, tohle je můj bratr Maceo a hraje na saxofón," řekl tehdy podle Parkerových internetových stránek.

S Brownem hrál Maceo Parker mnoho let, ale nebyl to jeho jediný slavný spoluhráč. V sedmdesátých letech navázal spolupráci s další legendou, funkujícím holičem Georgem Clintonem a jeho geniální psychedelickou kapelou Funkadelic. Později spolupracoval také s Princem či Red Hot Chili Peppers.

Od roku 1990 vydává sólové desky (Roots Revisited, Mo' Roots, Life on Planet Groove, či nedávná School´s In), na kterých se vyžívá ve svých neklidných sólech na pozadí tanečních rytmů. Občas používá i R´n B vokály, většina skladeb však opravdu stojí a padá s Maceovým saxofónem. Jeho živá vystoupení bývají popisována jako strhující funkové orgie. Přesvědčit se o tom můžete sami 22. července.

Pro videoukázku a interview s českými titulky klikněte zde.

Podrobnosti o festivalu: www.innervisions.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám