Hlavní obsah

Do Brna přijedou jazzové hvězdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabitý koncertní podzim čeká brněnské příznivce jazzu a blízkých žánrů. Zahraje například Američan Herbie Hancock, zazpívá světoznámá vokální skupina Take 6. Do koncertního programu stále přibývají nová jména, naposledy britská kapela Incognito.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní hvězdou jazzového podzimu bude klavírista a skladatel Herbie Hancock.

Článek

Hvězdou jazzového podzimu je čtyřiasedmdesátiletý klavírista a skladatel Hancock, jehož fanoušci 29. listopadu téměř jistě zaplní sportovní halu Vodova. Držitel 14 cen Grammy a Oscara za filmovou hudbu patří k nejvýznamnějším osobnostem jazzu za poslední půlstoletí. Podle Viléma Spilky, pořadatele koncertu a šéfa brněnské katedry jazzové interpretace, Hancock vždy ukazoval ostatním nové cesty, kam žánr dál posunout.

Známá jména přiveze také dvouměsíční Moravia Music Fest, letos věnovaný jazzovým hlasům. Festival 5. října zahájí The King´s Singers, kteří prosluli hlavně jako interpreti hudby starších období. V posledních letech ovšem v jejich repertoáru přibyly i jazzové a populární aranže, což vyústilo ve vydání alba Great American Songbook, které skupina představí také v Brně. Pořadatelé festivalu dále pozvali například Take 6, možná nejlepší vokální uskupení na světě – alespoň podle deseti cen Grammy a rekordního počtu nominací.

Zatím posledním ohlášeným jménem, které by mohlo brněnské jazzmany zajímat, je britská pětice Incognito. Ve své tvorbě míchá jazz, soul, funk a elektroniku. Zahraje 24. října v Sono Centru. Kapela letos vydala album Amplified Soul, které podle pořadatelů dokazuje, že i po více jak 30 letech existence má stále co nabídnout.

Jako předehra k nabitému podzimu může 22. července posloužit koncert britského herce a hudebníka Hugha Laurieho, známého zvláště díky titulní roli v seriálu Dr. House.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám