Hlavní obsah

Divou Baaru inspirují příběhy silných žen

Právo, PH

Zpěvačka Bára Vaculíková, která si říká Diva Baara, vydává album Debut. Představuje se na něm v deseti autorských písních na pomezí popu a jazzu, v nichž často nadnesenou formou popisuje a zobecňuje zaběhlé stereotypy různých, leckdy vyhraněných forem partnerských vztahů. V novém singlu Tancuj se mnou představila klip v duchu nového cirkusu.

Foto: Tranzistor – Jan Tilinger

Diva Baara (vpravo) se svou kapelou.

Článek

Diva Baara je i členkou vokálního kvarteta Yellow Sisters. Je známá svou účastí v soutěži Hlas Československa, na kterou pak reagovala projektem Mateřská. com, jenž na internetu slavil velké úspěchy. Vaculíková je dcerou zpěvačky a herečky Petry Černocké.

„Zajímají mě vztahy a cítím nutkání se k nim skrze hudbu vyjadřovat. Inspirují mě příběhy silných žen. Jako feministka v pravém slova smyslu si ale nepřipadám,“ popisuje své motivace Diva Baara.

Album si zpěvačka aranžovala a produkovala sama a za pomoci své doprovodné skupiny, kterou tvoří kytarista Lucian Mayacim, pianistka Veronika Němcová, kontrabasista Petr Tichý a bubeník Mishan Pajdiak, jenž desku spoluprodukoval a nahrál ve svém studiu.

Aranže smyčců se v písni Ženou ujal pianista Emil Viklický. Dalšími hosty jsou například vibrafonista Radek Krampl, perkusista Miloš Vacík, smyčcový kvartet Apollon, akordeonistka Klára Veselá a o dechovou sekci se postaral Bharata Rajnošek. Jednu z písní rytmicky doplnila stepem tanečnice Carli Jefferson.

„Vždycky mě přednostně zajímaly zpěvačky, které nebyly pouze interpretkami, ale měly svůj hudební názor a styl. Bára si na své autorské album napsala písničky, které podle mě drží prst na tepu doby. Zpívá o tom, co žije. Texty mají nadhled, některé jsou lehce zábavné, ale i lyrické. Nabízí hned několik svých výrazových poloh, takže se posluchač, myslím, nebude nudit. Dovedu ocenit i to, že si nevypomáhá nějakými prověřenými zahraničními hity. Držím jí palce,“ říká o tvorbě své dcery zpěvačka Petra Černocká, která se na albu podílela jako autorka dvou textů.

Kmotrovská trojice Emil Viklický, Zdeněk Merta a Petra Černocká pokřtí Debut 4. listopadu v experimentální prostoru NoD v Praze.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám