Hlavní obsah

Divadlo Semafor uvádí Dnes večer v hotelu Modrá hvězda

Právo, Radmila Hrdinová

Na rozhlasových vlnách se ocitnou diváci nové inscenace pražského Divadla Semafor Dnes večer v hotelu Modrá hvězda. Soudě pouze z hlediska provozované hudby 40. let dvacátého století, byla by to léta velmi příjemná. Kdyby ovšem nebylo druhé světové války. Ale i v nejhorších letech se lidé obraceli k tanečním rytmům a opojným melodiím.

Článek

Modrá hvězda je tu nejen názvem hotelu z filmu pro pamětníky, ale i kapely, která je hlavní hvězdou večera. Orchestr Blue Star hrající taneční a swingovou muziku 30. a 40. let založil Václav Marek v roce 1999 a spolu s dalšími kapelami (Havelkovi Melody Makers) přenáší radost z této krásné muziky na další generace.

Nápad Jiřího Suchého projít válečnými lety skrze tehdejší hity je velmi šťastný a souzní s poetikou Semaforu. Písničkový maratón začíná v Praze, pokračuje v kabaretním Berlíně a po pauze se přeneseme do Londýna i za oceán s lehkým odskokem k východním spojencům.

Ale stále je tu i hotel Modrá hvězda, odkud zazní vysílání pro české dělníky totálně nasazené v Říši. Sólisty večera jsou semaforský i bluestarový (a dobrý) Michal Stejskal, Pavel Švestka, Zdeňka Veselková a její dvě Melody Sisters Dana Černohousová a Jana Tichá a pochopitelně Jiří Suchý a Jitka Molavcová, kteří se mihnou i v pár skečích.

Herci na pódiu excelují pěvecky i tanečně 

Zpěváci se přes svůj generační odstup od válečného repertoáru zmocňují krásných melodií s chutí a pochopením, jen je tu a tam patrné, že to není hudba, kterou jsou odkojeni.

Půvabné Zdeňce Veselkové sedí rozmarný hit Škoda, že nejste kouzelníkem i prušácky sexy řízná Marika Rökk, zatímco za přirozeně swingující Inkou Zemánkovou ve slavné Slunečnici přece jen pokulhává. Pánům by neškodilo zapracovat ještě na němčině.

Jazykově i pěvecky excelují Jitka Molavcová a Jiří Suchý, i když Molavcové přeznívá pitvorná Melicharová občas zbytečně i do swingovek, kde od zpěvačky jejího kalibru spíše čekáme, že si je naplno muzikantsky vychutná.

Vidět a slyšet Suchého v uniformě sovětského vojáka zpívat Darogu na Berlín je silný zážitek, pro mě byla ale stejně nakonec nejkrásnější ona „modrá hvězda“ Virginia s textem V+W.

Orchestr Blue Star šlape v dokonalé souhře i perfektně vystřižených sólech (včetně toho tanečního od skvělého trumpetisty Roberta Hrušky). Večerem provází Milan Marek. Jeho uměřené texty sice občas klopýtnou o češtinu i přeřeknutí, ale i tak se mu daří navodit dobovou atmosféru. Dvě hodiny v hotelu Modrá hvězda jsou rozhodně příjemným zážitkem.

Dnes večer v hotelu Modrá hvězda

Libreto, režie, návrhy kostýmů, scény a loutek Jiří Suchý

Hudební aranže Václav Marek a Radek Škeřík

Hudební korepetice Jiří Svoboda

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám