Hlavní obsah

Divadlo Archa v sobotu opět otevře Min Tanaka

Novinky, Alex Švamberk
PRAHA

O víkendu bude slavnostně znovuotevřeno pražské divadlo Archa, které loni poničily povodně. Podobně jako při slavnostním otevření v roce 1994 nebude na akci chybět japonský tanečník Min Tanaka. Akce se však zúčasní i celá řada dalších účinkujících včetně nizozemského souboru Dogtroep.

Foto: PČR Hradec Králové
Článek

"Na ostrově Štvanice 16 hodin vylijeme poslední kýbl s vodou do řeky a Min Tanaka pak ve své preformaci požádá, aby se si Vltava vodu ponechala a už se znovu nevylila," uvedl ředitel divadla Ondřej Hrab

Sobotního programu, který bude pokračovat v divadle, se dále zúčastní nizozemská divadelní skupina Dogtroep, která představí svůj Příběh o kapajícím kohoutku, Vizita Jaroslava Duška, loutkáři Věra Říčařová a František Vítek či čínská zpěvačka Feng-Jün Song, tedy tvůrci spjatí s Archou.

Mýtus znovuzrození

"Uvědomili jsme si, že znovuotevření je archetypem mýtu o věčném návratu, o koloběhu života a smrt a osloveným lidem jsme zadali, aby jej ztvárnili," sdělil dále Hrab a dodal: "Každý vystoupení bude ukázkou nebo zárodkem nového programu, protože se chceme více věnovat divadlu a zejména vlastním projektům."

V neděli pak Archa bude patřit kapelám. Mezi jinými vystoupí Plastici s Agonem, Už jsme doma a Psí vojáci.

Oprava stála 70 miliónů

Rekonstrukce divadla přišla na 70 miliónů korun, přičemž 22 milióny šly z fondů na obnovu a rekonstrukci divadla, ke kterým magistrát přidal ještě dalších 5 miliónů, 15 miliónů dalo ministerstvo kultury, 10 miliónů šlo z pojistky a 20 miliónů do obnovy budovy investovala ČSOB, v jejímž areálu se Archa nachází.

Ondřej Hrab připomněl i příspěvek vlámského ministerstva kultury, na které se obrátily vlámské soubory,  že nemají v Praze, kde hrát. To poskytlo přes 100 tisíc euro na obnovu zvedacích stolů. Proto bude otevření přítomen i vlámský ministr kultury Paul Van Grembergen. Už na podzim v Arše vystoupí v Arše Vlám Wim Vandekeybus se svým souborem Ultima Vez .

Prostor divadla se nezměnil

Projekt obnovy vypracoval architekt Ivan Plicka, který Archu navrhl: "Diskutovali jsme, jaký najít k rekonstrukci klíč, jak udělat divadlo pro návštěvníka poutavější, ale ne samoúčelně, neboť sál má být neutrální. Proto jsme se většinou vrátili k původnímu řešení a jen jsme je vylepšili."

Že se podoba divadla nezměnila, je patrné i ze slov Ondřeje Hraba "Až se bojím, že lidé, kteří sem přijdou, se nás budou ptát, co jste celý ten rok dělali. Prostor vypadá stejně, ale skrývá se v něm technika 21. století." Zcela nově je pojat divadelní bar, který by měl sloužit i přes den jako divadelní klub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám