Hlavní obsah

Divadelní týden přinese Vlasy i Nitušku

Právo, Radmila Hrdinová

Pestrou nabídku titulů přinášejí divadelní premiéry od 16. do 20. ledna. Dojde na komedie, klasiku, operetu i původní dramatiku. Dominuje jim návrat muzikálu Vlasy v pražském Divadle Kalich a adaptace Hervého operety Mamzelle Nitouche ve Studiu Ypsilon v Praze.

Foto: Richard Kocourek

Muzikál Vlasy ožije v Divadle Kalich.

Článek

Podtitul muzikálu Vlasy – květiNOVÉ děti – naznačuje, že v Kalichu nepůjde jen o pietní návrat k legendárnímu muzikálu. V přebásnění textu z pera loni zemřelého Jiřího Joska nastudoval muzikál režisér Šimon Caban a choreografka Petra Parvoničová s mladou hereckou generací.

„Nechtěli jsme, aby diváci sledovali nějaké retro zoo, kde pobíhají vlasatci s džínovými vestami na chlupatých prsou. Tak o čem to chceme hrát? O boji mladých proti establishmentu? Spousta nadšených mladých volí Zemana, Putina nebo Trumpa… Ale na jednom se shodnem – Make love, not war,“ říká režisér Šimon Caban. Premiéra v Divadle Kalich se odehraje18. ledna.

Utíkejte, slečno Nituš

Téhož večera nabízí svůj pohled na slavnou operetu Florimonda Hervého Mamzelle Nitouche pražské Studium Ypsilon. Režisér Peter Oravec si zvolil komorní adaptaci slovenského dramatika Lubomíra Feldeka s názvem Utíkejte, slečno Nituš. V ní autor původní nápad s převleky dotáhl do absurdních rozměrů a vytvořil tak předpoklady pro inspirovanou kolektivní spoluhru protagonistů, typickou pro poetiku Ypsilonky.

Třetím titulem s premiérou 18. ledna je hra švýcarského dramatika Maxe Frische Pan Biedermann a žháři, kterou v Divadle DISK v Praze v režii Barbory Maškové uvedou absolvující studenti Katedry činoherního divadla DAMU. Hra z roku 1969 vypovídá o tom, že není radno zahrávat si s ohněm, přílišná skepse se nikdy nevyplácí a před vynášením jakýchkoli soudů je lepší vidět vše na vlastní oči.

Z původní dramatiky má 18. ledna v pražském Divadle Na Fidlovačce premiéru hra Milana Tesaře Výjimečný stav. Jde o tragikomický příběh rozhlasového válečného reportéra Karla a jeho souboje s vlastním osobním i profesním selháním. Současně v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích uvedou tragikomedii Petry Soukupové Pod sněhem o vztahu tří sester ze současné rodiny.

Jak by to vypadalo v emancipovaném ráji

Pražské Divadla na Maninách uvede rovněž 18. ledna v české premiéře hru Jaimeho Saloma Intimní příběhy z ráje. Je o tom, jak by ráj vypadal, kdyby v něm byla akceptována perspektiva existence svobodné ženy s vlastními názory. V režii Jany Janěkové hrají Jitka Ježková, Kateřina Sedláková, Michal Slaný a Robert Jašków.

V pražském divadle Komedie uvede 19. ledna soubor Lachende Bestien premiéru Ibsenova dramatu Nepřítel lidu. Od režiséra Michala Háby lze očekávat osobitý přístup k příběhu lázeňského lékaře bojujícího s pokryteckou společností, k němuž se ostatně v posledních letech vracejí divadla po celé Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám